”En gång fick min maskin jobba så hårt att den började brinna”

- in Porträttet

Marie Hansson älskar att städa. Sedan 2005 har hon räddat Universitetshusets k-märkta golv från champagne- och chipsfläckar. Möt en av Lunds universitets riktiga trotjänare – lokalvårdaren som har hittat sitt drömjobb.

Hon skulle bara jobba som lokalvårdare i några år. Det blev decennier i stället. Marie Hansson ångrar inte en sekund att hon lämnade karriären i klädbutiken bakom sig. Nu är hon den som ser till att Lundasymbolen framför andra – Universitetshuset – hålls skinande ren.

– Universitetshuset känns som mitt ställe och jag har skött om det som ett litet barn, säger hon och blickar ut över den påkostade interiören.

Hon står på atriumgården mellan de vita kolonnerna inne i huset. Marie Hansson ser det som universitetets vackraste byggnad. Här ordnar universitetet olika mingel och ceremonier.

– Det blir mycket spilld champagne och fettfläckar från chips. Golvet kan vittra sönder om det inte torkas upp direkt. Och det är ju ett väldigt vackert golv, så det känns som att jag har ett viktigt jobb.

I Universitetshuset rör sig fler anställda än studenter. Och Marie Hansson kommer med ett avslöjande: personalen är faktiskt sämre på att hålla rent än studenterna.

– Studenterna tror jag har lärt sig att sköta sig. Personalen borde faktiskt bli bättre på att torka upp om de spiller. Så som jag antar att de gör hemma.

Marie Hansson

+

Ålder: 56 år. 

Bor: Hörby.

Bästa städtipset: 

En sprayflaska med såpa och vatten och en rulle torkpapper kommer man långt med.

Den värsta fläcken jag vet: 

Kaffe- och fettfläckar, särskilt om det är socker i.

Om jag inte var lokalvårdare: 

Så hade jag velat vara trädgårdsmästare eller kanske jobbat i en affär med kläder och inredning.

Om jag pluggade på Lunds universitet: 

Hade jag velat gå psykologprogrammet.

Gillar att göra på fritiden: 

Fixa i min enorma trädgård och att fika med vänner.

Jobbet är fysiskt krävande. Marie Hansson har fått operera sig efter alla tunga lyft och efter att ha dragit runt sin städvagn över det hårda stengolvet i många år. Som värst blir det på vintern.

– Det kommer ju in slask och grus. Mitt i vintern kan jag ibland tänka att jag borde jobba med något annat. Man är ju inte tjugo längre. 

Under en av hennes tyngsta arbetsdagar kan man säga att det hettade till ordentligt i Universitetshuset.

– En gång fick min maskin jobba så hårt att den faktiskt började brinna. Jag märkte hur det rykte och att det blev varmt. Det var borta vid ingången här, där allt grus hade samlats. Då kan man säga att det var mycket att göra på jobbet.

Marie Hansson skrattar åt minnet och verkar trots allt inte bekymras så mycket över slasktunga vinterdagar.

– Aldrig någonsin har jag vaknat och tänkt ”fy fasen, idag vill jag inte gå till jobbet.” Jag älskar verkligen det här. Jag vet inte riktigt vad det är. Jag gillar väl att pyssla och fixa och att göra det där lilla extra.

Hon har nästan svårt att hitta orden när hon ska förklara varför hon älskar att städa. Kanske beror det på något slags ordningssinne. Den tillfredsställande skillnaden före och efter ett städpass. Det började redan när hon besökte farmor och farfar som barn.

– De var väldigt pedantiska och ville ha det prydligt. Så ja, städare var mitt drömjobb redan som liten.

En stor fördel är att jobbet är så fritt.

– Jag får liksom sköta mig själv. Dessutom har jag en underbar chef och jag känner mig verkligen värdesatt.

Fakta: Lokalvården på LU

+
  • Totalt jobbar 180 lokalvårdare med att hålla Lunds universitet rent och fräscht.
  • Majoriteten av lokalvårdarna är kvinnor.
  • Varje institution beställer städning utifrån sina egna behov.
  • Entréer, undervisningssalar, bibliotek och andra publika utrymmen brukar städas varje dag.
  • Kök och toaletter städas dagligen.

Marie Hansson har svårt att välja vilken som är arbetsdagens bästa stund. Det finns många. Till slut kommer hon på ett bra svar.

– Jag har en kollega som också har jobbat här sedan 2005. Hon heter Eva och vi brukar ta varsin kopp kaffe innan hon börjar sitt pass. Vi har alltid något att prata om och det är det som är så roligt.

Av universitetets 8000 medarbetare är Marie Hansson kanske en av de viktigaste för att verksamheten ska gå runt. Om hon är sjuk några dagar är det oftast bara toaletterna som städas. När hon är tillbaka får hon höra att det märks att hon har varit borta. Förutom i Universitetshuset jobbar hon också på Arkeologen och på museet i Botaniska trädgården.

– Jag är stolt över att vara en del av Lunds universitet. I Botaniska trädgården är det ju också väldigt fint. Där kan man följa hur årstiderna växlar, med alla vackra blommor. Det blir en del bilder på Instagram och kollegorna skriver: åh wow, är du där?

2025 stänger Universitetshuset för en omfattande renovering. Marie Hansson intygar att hon kommer att lämna över huset lika rent som det var när hon började. Och än är det ett antal år kvar till pensionen, så Marie Hansson lägger inte ner sprayflaskan i första taget. Hon lutar armbågarna mot vagnen med städutrustning.

– Jag känner mig stolt över mitt yrke. Tidigare sade jag att jag bara var städare. Det gör jag inte längre.