Kåren: "Betygssänkningen hotar rättssäkerheten"

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

En tidigare fuskanklagad student fick vänta flera år på examen. Det kritiseras av Högskoleverket. Däremot tycker de inte att examinatorn gjorde fel som sänkte studentens betyg vid omrättningen, något som kåren är kritisk mot.

– Det lagliga skyddet för studenterna är alldeles för svagt.

Emma Haglund, som felaktigt anklagades för fusk, har fått ut sin examen. Men turerna kring fuskanklagelserna mot hennes texttenta i franska har fortsatt att utredas, och nu riktar Högskoleverket kritik mot universitetets hanterade av hennes fall.

Framför allt riktas kritiken mot att universitetet inte tagit tag i ärendet i tid, då ärendet fick pågå från januari 2009 innan det slutligen kunde avslutas med att Emma Haglund fick ut sin examen i Juni 2012.

– Det är bra att Högskoleverket kritiserar universitetets hanterade av detta disciplinärende, säger Clara Lundblad, ordförande i Humanistiska och Teologiska studentkåren, som först gjorde anmälan till Högskoleverket.

Men fler detaljer i ärendet har upprört de inblandade. Bland annat har universitetet i sitt yttrande till högskoleverket uppgett att de är kritiska till att examinatorn valt att sänka betyget på delar av Emma Haglunds tentamen under den, av studenten begärda, omrättningen.

Men när Högskoleverket nu slutligen lämnar sitt utlåtande, konstaterar de att den betygssänkning som skett vid omrättningen av Emma Haglunds tenta inte har några formella hinder i lagen.

– Att högskoleverket inte har kritiserat att examinatorn har kunnat sänka betyget, även om det inte sänker totalbetyget, är oroande, säger Clara Lundblad.

– Just när det handlar om rättssäkerheten för studenter tycker vi att detta visar på att det lagliga skyddet är alldeles för svagt. I slutändan handlar betygssättningen om en myndighetsutövning, och denna får aldrig ändras till den enskildas nackdel.

Vad ska ni göra nu?

– Vi vill gå vidare med denna fråga och agera politiskt påverkande för att förändra reglerna. Vi har inte gjort någon plan, men att lyfta frågan inom SFS, Sveriges förenade studentkårer, är en möjlig väg.

Läs reportaget som följer Emma Haglunds fall här