Ska läkarstudenterna gå ut i strejk?

- in Kår, Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

På tisdagskvällen ska det avgöras om studenterna vid Medicinska föreningen ska gå ut i strejk. Men redan innan mötet har politiker kallat kårens styrelse till dialog.  

 

Bör läkarstudenterna gå ut i strejk mot bristande demokrati och otillräckliga resurser i sjukvården? Det är frågan som lyfts i en motion till läkarstudenternas kår, Medicinska föreningen.

Efter att ett flertal läkarstudenter skrivit under en debattartikel i Lundagård (läs här) och en strejkmotion skickats in till kåren ska nu frågan ikväll avgöras. Men att det ska bli en strejk är inte säkert.

– Efter att ha tagit upp motionen i styrelsen har vi föreslagit att den ska avslås, främst för att vi tror att det finns fler konstruktiva vägar att förbättra situationen i vården, säger Julia Frändberg, ordförande i MF, Medicinska föreningen.

Det verkar dock som om motionen i sig har skapat förutsättningarna för detta. Under gårdagen bjöds Medicinska föreningen in till ett möte med Moderata politiska sekreterare från regionsstyrelsen för att berätta om den situation som studenterna upplever i vården.

– De var uppenbart förvånade över vad vi hade att berätta, säger Julia Frändberg.

– Det var också första gången som de bjöd in oss till dialog, och de utlovade också att det ska förbättra kommunikationen med oss och fakulteten. Redan nu har de bokat in ett till möte.

– Det är ju positivt att politikerna har tagit kontakt med studenterna för första gången för att faktiskt höra hur det är. Det visar i sig hur kraftig effekt kravet på en strejk kan ha, säger läkarstudenten Sten Axelson Fisk, initiativtagare till debattartikeln och motionen.

Men förutsättningarna för att motionen går igenom ser inte så goda ut?

– Nej kanske inte, men om inte kravet går igenom denna gång så kommer vi att fortsätta att driva frågan, säger Sten Axelson Fisk.

– Politikerna och sjukhusledningen har tagit tag i frågan av rädsla, och om det inte sker några förbättringar innan nästa fullmäktige i kåren ska tillträda får vi försöka igen då.

Under tisdagens möte har alla Medicinska föreningens medlemmar uppmanats att komma för att kunna få delta i debatten, säger Julia Frändberg. Kåren förväntar sig därför många besökare till kvällens avgörande möte.

– Vi ska tacka den här motionen för att den har lyft en fråga som har skapat debatt bland läkarstudenterna, något som vi annars är ganska ovana med, säger Julia Frändberg.

– Det är dels vårt ansvar och till vårt egenintresse att driva denna debatt som läkarstudenter. Utan drägliga arbetsförhållanden kan vi inte omsätta vår kunskap i praktiken till att förbättra människors hälsa, säger Sten Axelson Fisk.

Mötet startar 17:30. Läs mer här.

Ursprunglig debattartikel: 

”Studenters ansvar att protestera mot vårdslakt”

Läs även svaret från Medicinska föreningens styrelse och  ordförande: ”Vi ser strejk som en drastisk lösning”

Fakta

[checklist]Ursprunglig debattartikel:  ”Studenters ansvar att protestera mot vårdslakt” Läs även svaret från Medicinska föreningens styrelse och  ordförande: ”Vi ser strejk som en drastisk lösning”[/checklist]

Vad tycker du? Kommentera på Lundagard.se