Grön vecka på Hallands nation

- in Nationer

Med en ”grön vecka” vill Hallands nation belysa ekologisk mat. Genom att bjuda på mat som är gjord på regionala och ekologiska råvaror vill de inspirera studenter.

Klockan är strax efter tolv och lunchtid. Solen är stekhet och doften av blomstrande blommor är oundviklig. På Thomanders väg, där Hallands nation håller till, serveras det lunch. Ljudet av skratt och folk som pratar högt kommer allt närmare.

En som är där är Martin Klingberg, notarie på Hallans nation. Han och Camilla Svensson, student och aktivt medlem i nationen, sitter på uteserveringen.
– Idag sitter alla här ute. Vi kände att vi ville passa på nu när det är så soligt och vi ändå har möjlighet till att duka upp där ute, säger Martin Klingberg.

Camilla Svensson är student och aktivt medlem i Hallands nation. Foto: Sara Wigsén.
Camilla Svensson är student och aktivt medlem i Hallands nation.
Foto: Sara Wigsén.

Vill inspirera studenter
Få bord är lediga. Många har ett par solglasögon vilandes på nästippen samtidigt som de pratar om helgen som varit.
– Våra vanliga verksamheter är väldigt välbesökta, så det är svårt att avgöra hur många som kommer på grund av det ekologiska – och närodlade temat vi har denna veckan. Många av de som är här idag är här i vanliga fall också. Det är den första dagen som vi har det här, så det återstår att se hur veckan blir i övrigt, säger Martin Klingberg.

Hallans nation kommer bjuda på mat varje dag under veckan, förutom torsdag och lördag. Det serveras allt från brunch till grillkväll.
– Tanken är att upplysa studenter om att det finns möjlighet och utrymme för att göra det här. Och även att inspirera studenter till att äta mat som är gjord på regionala och ekologiska råvaror. Det är väldigt många studenter som faktiskt är väldigt medvetna, säger Camilla Svensson.

– Som det ser ut nu har vi ingen tanke på att gå över helt och hållet till att enbart använda oss av ekologiska – och närodlade råvaror. Men vi tycker det är bra att belysa frågan och ha den här typen av evenemang då vi uppskattar och uppmuntrar våra förtroendevalda att engagera sig, säger Martin Klingberg.

My Nilermark är lunchförman på Hallands nation och har planerat dagens meny. Foto: Sara Wigsén.
My Nilermark är lunchförman på Hallands nation och har planerat dagens meny.
Foto: Sara Wigsén.

Bättre för miljön
I köket är de ett lag på fyra personer. My Nilermark är lunchförman på Hallands nation och har planerat maten inför dagen. På en svart tavla är dagens lunch uppskriven med vit kritpenna. Idag bjuds det på en örtkryddad blandfärsbiff med bulgursallad tillsammans med en fetaost – och honungssås.

I köket är det full rörelse och trots den rymliga ytan går det inte att motstå att känna sig lite i vägen. Röken av en nyöppnad ugn sprider sig i köket men försvinner lika kvickt.

– Det är kul att laga den har typen av mat. Jag själv försöker handla mycket ekologiskt av väldigt många anledningar, säger My Nilermark.
– Framför allt är det så mycket bättre för miljön, det gynnar lantbruket och så innehåller det fler näringsämnen.

”Det är för dyrt”
Klockan börjar närma sig ett. Allt fler bord på uteserveringen lämnas av studenter som cyklar tillbaka till sin vardag. Vid ett av borden sitter tre killar kvar och småpratar.
– Vi visste faktiskt inte att det var en ”grön vecka”. Vem är det som anordnar den? Är det nationen eller? Vi brukar ofta luncha här, säger Axel Ulmestig, student.
– Vi är ofta här, vi är typ stammisar, säger Karl Nordin, student.
Killarna har ätit upp och ska snart bege sig de med.
– Det är klart det är viktigt med ekologiskt, men det är för dyrt, säger Karl Nordin.
Vad tyckte ni om maten idag?
– Det var svingott!, säger de i kör.

Från vänster: Karl Nordin, Sebastian Svensson och Axel Ulmestig. Foto: Sara Wigsén.
Från vänster: Karl Nordin, Sebastian Svensson och Axel Ulmestig.
Foto: Sara Wigsén.