Sommarjobb? Ja, tack!

- in Karriär
@Karolina Jakstrand

Terminen har knappt börjat, men redan nu är det dags att börja fundera på sommaren. Vill du satsa på karriären, inte jobba alls eller känns det viktigast att över huvud taget få ett jobb? Lundagård har satt ihop en lista med tips för att hjälpa dig på traven.

Satsa på karriären

  • Utnyttja dina kontakter. Har du en gammal kollega som klättrat bland positionerna? Eller en moster som är chef någonstans? På dagens arbetsmarknad är alla knep tillåtna. Använd sociala medier genom att skaffa Linkedin och kontakta arbetsgivare, eller skapa en egen annons på Facebook. Där finns även grupper du kan gå med i där folk tipsar om olika jobb och platsannonser.
  • Använd dina meriter. Pluggar du till sjuksköterska, läkare eller socionom är du en av de få lyckliga som faktiskt kan få ett sommarjobb som har med din utbildning att göra. Passa på att sondera terrängen till livet efter examen. Kanske kan du få jobb på den avdelning som du senare vill hamna på?
  • Jobba gratis. Praktik kan vara din väg till drömjobbet och låta dig testa på ett yrke du verkligen vill ha. Sök på rekryteringssidor som Academic work eller hör av dig direkt till organisationer du är intresserad av. Det skadar aldrig att skicka iväg en spontanansökan eller att ringa direkt.
  • Kolla med din institution eller fakultet. Ibland behöver universitetet extra hjälp på sommaren. Kanske behöver de någon som kan sköta vaktmästeri, arkivering eller teknisk support?

Tjäna bäst

  • Hitta din inre nattuggla. Kan du tänka dig att jobba natt inom till exempel industrin kan du få ihop en del slantar innan sommaren är slut. Enligt Handels är lägstalönen för en person över 20 år 128,64 i timmen plus OB-tillägg mellan 50 och 100 procent. Ibland krävs truckkörkort, men inte alltid.
  • Åk 50 mil nordväst. I Norge är café- och restaurangjobb vanliga på sommaren och lönerna upp till 50 procent högre än här hemma. På cribsnorge.se och jobbainorge.se får du bland annat tips på hur du går tillväga för att söka sommarjobb och hitta boende i grannlandet.

Ta vad du får

  • Bli telefonförsäljare. Det finns jobb som ingen vill ha och som är hyfsat lätta att få. Det viktigaste kanske ändå är att över huvud taget ha sysselsättning och en lön. Kolla på arbetsförmedlingens hemsida, andra platsannonssidor eller hör av dig direkt till ett företag.

Skit i det

  • Läs en sommarkurs i stället. Vad sägs om Glasdesign, Bemannad rymdfart A eller Kärlväxtfloristik 7,5 hp? Du har dessutom rätt till CSN under sommaren. Antagningen till sommarkurser öppnar den 23 februari. Genom universitetet kan du också söka sommarkurser utomlands som du kan finansiera genom stipendium.
  • Kolla upp om du är adlig. Det kan nämligen vara lukrativt på mer än ett sätt, till exempel göra dig berättigad att söka ett eller annat stipendium. Lägg vantarna på adelskalendern och kolla sedan upp vilka stipendium du kan söka på universitetets hemsida eller på stipendier.se. På stipendiehandboken.se kan du beställa en bok med tips och trix för hur du går tillväga.
  • Gör något för andra. Det finns ett flertal organisationer och hemsidor som samlar olika volontäruppdrag och ideella engagemang. Genom organisationen CISV kan du till exempel bli ledare för ett volontärläger och på Peaceworks finns det flera olika utbyten att välja på. Eller stanna här hemma och engagera dig i någon förening. Kolla med kommunen eller lokala föreningar om de har något projekt på gång. Mer lönsamt för själen än för plånboken.

Vill du ha mer?