Välgörande skönsång

- in Kultur & Nöje

På lördag intar åtta körer tillsammans Domkyrkan för en välgörenhetskonsert till stöd för föreningen Crossroads. Arrangören Ulrika Emanuelsson berättar om projektet och hennes syn på musikens roll i samhället.

Ulrika Emanuelsson är en av arrangöerna bakom Choir Aid. Foto: Najla Vallander
Ulrika Emanuelsson är en av arrangöerna bakom Choir Aid.
Foto: Najla Vallander

Mörkret har sänkt sig över Lund och det iskalla regnet smattrar mot kullerstenarna. Genom Domkyrkans fönster kommer dock ett varmt ljus och man ser människor strömma in genom sidodörren. Det är rep inför konserten på lördag och i skydd från vintervädret utanför samlas sångare från de åtta körerna under Domkyrkans tak för att sjunga sig varma.

Ulrika Emanuelsson, som är arrangör och dirigent för konserten, sjöng redan som sjuåring i kyrkokören i Dalby. När hon flyttade till Lund som sextonåring och hittade kören Korallerna fann hon genast likasinnade som gillade att sjunga kyrkomusik. Hon har sedan fortsatt på det spåret och har nu dirigerat Carolinae damkör i snart tolv år.
– Det finns ju jättemånga kyrkokörer i hela landet och Carolinae damkör har blivit ett sätt att hitta tillbaka till den särskilda klangen. Den är så rolig att jobba med och det finns så mycket kraft i denna typen av musik, säger Ulrika Emanuelsson.

Det var i julas som Ulrika Emanuelsson drog igång projektet Choir Aid efter att ha haft idéer om att kunna hjälpa utsatta i samhället med musik och konserter under en längre tid. Hon poängterar sin tro på kraften i musiken och att den är ett medel för att lyfta upp människor på ett meningsfullt sätt.
– Det finns en vilja att hjälpa till på de sätt man kan och när vi blir så många i en stor konsert blir det som en jättemanifestation för att vi tror på musikens kraft, säger Ulrika Emanuelsson.

På lördag kommer närmare 200 personer från sex olika körer i Lundatrakten gå samman för en gemensam insamlingskonsert i Domkyrkan. Alla insamlade pengar kommer att gå till föreningen Crossroads, som är ett samarbete mellan bland annat Lunds Kristna Råd, Erikshjälpen och Lundaekonomerna Light.
– Crossroads är en ganska ny förening och kom till ungefär parallellt med Choir Aid i julas och de jobbar mycket bland annat med EU-migranter i Lund, berättar Ulrika Emanuelsson vidare.
– När jag letade samarbete inför projektet var kyrkan direkt väldigt positivt inställd och Domkyrkoförsamlingen låter oss använda Domkyrkan helt gratis, säger Ulrika Emanuelsson.

Ljuset från takkronorna i den storslagna lokalen kontrasterar mot februarimörkret utanför. De välvda taken långt ovanför och de vackra kyrkfönstren skänker miljön en speciell, lugn stämning. Akustiken i det stora rummet är ojämförlig. Varenda skrymsle och varenda kubikcentimeter av den enorma kyrkan fylls av körens röster. Bastonerna tycks vandra längs väggarna och komma runt bakom en, medan de högre sköljer över en framifrån.

Kraften i denna musik som Ulrika Danielsson tycker så mycket om, kommer verkligen till sin rätt här i Domkyrkan.

  • Vad: Körkonsert för välgörenhet
  • När: Lördag klockan 17
  • Var: Domkyrkan i Lund
  • Pris: Valfri donation