Balerna är här

- in Studentliv

I lördags drog balsäsongen igång med Knävlingagillet, Sydskånska nationens bal. Lundagård har sammanställt en guide till vårens nationsbaler för den balsugna studenten.

Madelein Forsberg (i grönt) är en av arrangörerna bakom Krischans bal. Foto: Privat
Madelein Forsberg (i grönt) är kurator och en av arrangörerna bakom Krischans bal.
Foto: Privat

SNAPPHANEFESTEN

Kristianstads nation firar i år 125-årsjubileum och sätter den 7 mars upp sin årliga bal Snapphanefesten för den 89:e gången, i år i AF-borgen.
– Snapphaneorden grundades av Carl-Axel E. Lindblom 1926. Ett av dess syfte var att knyta förbindelser med den danska studentvärlden. Orden finns även i Kristianstad och Köpenhamn, säger Madeleine Forsberg, kurator på Kristianstads nation.

Klädkoden är strikt, det är frack och balklänning som gäller. Priset för middagen är 690 kronor, eller 640 för alkoholfritt. Eftersläppet börjar 23:59.
– En av grejerna på balen är att vi väntar på att Hans Majestät Ursnapphanen ska komma och vi dukar med guldtallrik för honom. Tyvärr får han alltid förhinder, säger Madeleine Forsberg.
Varför ska studenterna gå på just er bal?
– Utan att vara för subjektiv så är Snapphanebalen Lunds bästa bal. Vi har ett väldigt kul Ordenskapitel som är en väldigt fin tradition. Det är en fin blandning av tradition och trams.
– Det är helt enkelt en väldigt kul bal att gå på, oavsett om du går första eller tionde gången.
Vad har ni som är nytt för i år?
– Vi firar 125-årsjubileum, så det blir speciellt. Det firar vi däremot under hela året. Balen är ungefär samma varje år, det är det som är så fint med traditioner.

NYCKELORDEN

Mattias Hamberg, tvåa från höger, är PQS på Västgöta nation. Foto: Privat
Mattias Hamberg, tvåa från höger, är PQS på Västgöta nation.
Foto: Privat

Västgöta nation håller Nyckelordens bal den 28:e februari på Grand Hôtel. Biljetterna kostar 750 kronor, eller 650 för alkoholfritt. Efterfesten är sedan i AF-borgens källarsal.
– Balen har funnits sedan 1968. Historien bakom balen och anledningen till namnet är Margareta på Dalaborgs kröning till regent 1389. Hon besegrade kung Albrekt av Mecklenburg varpå han överlämnar nyckeln till Stockholms slott. Hon tappar dock bort den under strid, och det är först när nyckeln är funnen som festligheterna kan börja, säger Mattias Hamberg, prokurator social på Västgöta nation.
Varför ska studenterna gå på just er bal?
– Nyckelorden är en speciell bal eftersom den är på Grand Hotel. Det blir en annan känsla på festen när man kommer bort från AF-borgen där många andra fester är. Vi har det mer uppstyrt för att alla ska få uppleva balen så bra som möjligt vilket också skiljer Nyckelorden från de stora balerna i AF-borgen.
Vad har ni som är nytt för i år?
– Vi har precis bytt inspektor, och den nya ska installeras på balen. Utöver det kommer balen hållas enligt traditionsenligt schema, så att gamla medlemmar ska få känna igen sig och nya medlemmar få uppleva det finaste vi har på Västgöta nation. Balen är vi mycket stolta över.

STORASTE KROPPKAKAN

Ebba Lindgren, till vänster, är ansvarig för Kalmar nations bal Storaste Kroppkakan. Foto: Privat
Ebba Lindgren, till vänster, är ansvarig för Kalmar nations bal Storaste Kroppkakan.
Foto: Privat

Kalmar nation firar sin bal Storaste Kroppkakan vartannat år och den hölls därmed senast 2013. Den 14:e mars hålls balmiddag följt av dans i AF-borgen.
– Det var Johannes Daniel Strömberg år 1897 som hörde rösten av den Storaste Kroppkakan och sedan dess firar vi detta, säger Ebba Lindgren, Ceremonikaka vid Kalmars Nation. Biljetterna kostar 690 respektive 640 för alkoholfritt alternativ. Senaste dagen att betala in var dock den 20 februari. Studenter kan köpa biljetter till eftersläppet i dörren för 100 kronor.
– Redan 1897 tävlades om vem som kunde äta flest kroppkakor. Det är något vi har även idag, en ätartävling under middagen. Vi har också en kroppkaketavla, målad av en kalmarit, som avtäcks under kvällen, säger Ebba Lindgren.
Varför ska studenterna gå på just er bal?
– Storaste kroppkakan har väldigt speciella traditioner och huvudrätten är just kroppkakor och efterrätten är ostkakor. Det är också Lunds äldsta bal som firar 118 år nu. Just i år har vi också slagit 2013 års deltagarantal med hundra personer. Vi har också utökat eftersläppet till att utöver live band också inkludera DJ.
Vad har ni som är nytt för i år?
Nytt för i år är då eftersläppet med både liveband och DJ och storbandsdans med vals- och kasadans.

BOCKBALEN

Martin Larrosa, till höger, är kurator på Hallands nation. Foto: Privat
Martin Larrosa, till höger, är kurator på Hallands nation.
Foto: Privat

Bockbalen på Hallands nation äger rum den 21 mars på Grand Hôtel vid Bantorget. Den börjar med lunch och vernissage 12:00 och följs sedan av fördrink 16:30.
– Balen grundades 1966 för att uppmana studenter att bindas samman på längre sikt. Det här skulle verka som ett forum för att komma tillbaka till Lund och träffas, säger Martin Larrosa, kurator på Hallands nation.

Balen kostar 800 kronor och sista betalningsdagen är måndagen den 2:a mars. Eftersläppet tar vid klockan 1 på natten i AF-borgens källarsal och biljetterna som kostar 100 kronor säljs på nationens expeditionstid.
Varför ska studenterna gå på just er bal?
– För att vi är en av de finaste balerna som hålls i Lund på Grand Hotel med ett spännande orderkapitel. Man kan bland annat få möjlighet att stånga någon.
– Vi kommer ha en fin tillställning där vi installerar Göteborgs inspektor Per Alm som hedersledamot för att fira nationens vänskapsband till Göteborgs nation. Sedan är det alltid ett tillfälle att återknyta till gamla vänner.
Vad har ni som är nytt för i år?
– Bockbalen är ganska traditionell och bevarad. Nytt för i år är att vi har en nyinstallerad inspektor, Johan Stenström, och det är hans första Bockbal samt att vi även har en ny häftig design på våra anmodningar. Har man inte fått en anmodan men vill ha en är man välkommen förbi nationen under expeditionstid.

FINNFESTEN

Viktor Sköld, till höger, är PQE på Lunds nation. Han säger att Finnfesten är väldigt familjär. Foto: Privat.
Viktor Sköld, till höger, är PQE på Lunds nation. Han säger att Finnfesten är väldigt familjär.
Foto: Privat.

Lunds nation firar Finnfesten samtidigt som Halland den 21 mars. Middagen och eftersläppet äger rum i AF-borgen. Biljetterna till balen kostar 700 kronor, eller 600 för alkoholfritt alternativ.

Nationen har angivet att det är möjligt att betala till och med onsdagen den 4 mars. Lunds nation antyder dock på sin Facebook-sida att biljetterna tagit slut redan under eftermiddagen den 24 februari.
– Finnfesten heter det på grund av jätten Finn som sitter fast i Domkyrkan. 1967 var ordens första kapitel och första balen. Det har sedan växt sig större och större och vi har fortfarande som tradition att försöka störta omkull domkyrkan, säger Viktor Sköld, prokurator ekonomi på Lunds nation.
Varför ska studenterna gå på just er bal?
– Det är den roligaste balen för den är så stor och maffig, men den har samma känsla som den mindre balen. Det blir väldigt familjärt, uppstyrt men ändå inte. Det är lite högre i tak än på många andra baler.
Vad har ni som är nytt för i år?
– Inget som är nytt, men eftersom vi fyller 125 så kommer allt bli lite större, lite lyxigare, lite bättre. Det kommer kännas speciellt och vi kommer bjuda på några överraskningar som hittills är hemliga, utan att tappa Finnkänslan.

VÅRBALEN

Gustav Kjellberg är sexmästare på Malmö nation och en av de fyra ansvariga för Vårbalen. Foto: Privat
Gustav Kjellberg är sexmästare på Malmö nation och en av de fyra ansvariga för Vårbalen.
Foto: Privat

Malmö Nation är sist ut i ordningen med sin Vårbal den 11 april. Balen är en av de största som hålls bland Lunds nationer och äger rum i AF-borgen.
– Vi arrangerar balen till minne för Stockholms blodbad egentligen. Danska kungahuset får därför alltid en inbjudan. Det är 28:e upplagan i år, säger Gustav Kjellberg, sexmästare på Malmö Nation.

I första hand släpps biljetter till eftersläppet och lunchen dagen efter balen. Biljettsläppet sker den 6 mars klockan 14:00 på Malmö Nations innergård. Lunchbiljetten, som enbart säljs tillsammans med eftersläppsbiljett, kostar 220 kronor, eftersläppsbiljetten kostar i sin tur 180 kronor.

Varför ska studenterna gå på just er bal?
– Det är väl den största händelsen som sker nationsmässigt när det gäller baler. Eftersläppet rör sig blygt om 900 personer. Sedan är det sittning som sträcker sig uppemot 450 personer. Det är ett väldigt meriterat lag som håller i det och väldigt bra omhändertagande servicemässigt. Fokus ligger på att alla som är där ska ha det så bra som möjligt.
Vad har ni som är nytt för i år?
– Nej, det är en ganska traditionsenlig historia. Vi trycker mycket på att det ska vara som det har varit. Det ska hålla som det alltid varit. Det brukar skapa stora ovationer.

 

 

Se Lundagårdsfotografen Christina Zhous bilder från middagen på Knävlingagillet här:

Artikeln har uppdaterats efter publicering.