Tillväxt i Lundagårdsparken

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Nu planteras 17 nya parklindar i parken Lundagård.

Annika Rydén är teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.  – Vi har flera etapper kvar där vi ska förnya träden i parken. De sista vi vill röra är lindarna precis framför Kungshuset. De är från 1740-talet när parken anlades, säger hon. Foto: Lukas J. Herbers
Annika Rydén är teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk.
– Vi har flera etapper kvar där vi ska förnya träden i parken. De sista vi vill röra är lindarna precis framför Kungshuset. De är från 1740-talet när parken anlades, säger hon.
Foto: Lukas J. Herbers

Nu är Statens fastighetsverk, SFV, inne på tredje etappen av trädförnyelsen i parken Lundagård. Under veckan kommer 17 nya parklindar att planteras i parken, 13 av dem vid Västra tvärallén. Träden kommer från en plantskola utanför Halmstad och är mellan tre och fyra meter höga.
– På 1800-talet fylldes kastanjerna här med betong för att bli stabilare. Betongen har under tiden spruckit och tappat sin funktion, så det har varit ett tungt jobb att få upp träden. Vi kommer även att sätta upp vindstöd och inspringsskydd runt lindarna, säger Annika Rydén, tekniska förvaltare på Statens fastighetsverk.

Nu har SFV grävt ner rör för vattenavrinning och även tomrör för kablar. Vindstöd och inspringsskydd ska också komma upp vid lindarna.
– Till doktorspromoveringen ska området vid Filosofgången och Västra tvärallén vara klart, även om grässådden kanske inte vuxit upp till dess.

Tulpanträd i stället
Filosofgången, som leder från södra delen av parken upp till Kungshusets entré, ska också få nya träd. Tidigare stod hästkastanjer där men enligt Lena Löfgren Uppsäll, parkspecialist vid Statens fastighetsverk, är det inte optimalt att plantera kastanjer där igen då kastanjsjukan blivit vanligare i Skåne.
– Kastanjerna var en del av det första akademiska trädgården som låg här på 1700-talet, så Riksantikvarieämbetet måste säga sitt också. Men om vi får som vi vill så planteras där tulpanträd i stället, men det kanske blir först till hösten eller nästa vår, säger hon.
– Tulpanträden har stora vårblommor, och Lund är ju en vårstad, fyller Annika Rydén i.

Arkeologen Mattias Karlsson från Kulturen i Lund har undersökt den stenläggning som hittades under Filosofgången i Ludnagårdsparken. Foto: Lukas J. Herbers.
Arkeologen Mattias Karlsson från Kulturen i Lund har undersökt den stenläggning som hittades under Filosofgången i Ludnagårdsparken.
Foto: Lukas J. Herbers.

Mur och stenläggning
I samband med varje etapp av trädförnyelsen så görs en arkeologisk utgrävning av det aktuella området. Under Filosofgången låg en stenläggning från mitten av 1740-talet.
– Det är en väldigt fint bevarad stenläggning, även om några stenar säkert har bytts ut under årens lopp, säger Mattias Karlsson, arkeolog på museet Kulturen i Lund.

Han berättar att det även hittats delar av den medeltida mur som omgärdade området vid parken Lundagård, som tidigare var en del av biskopens residens.
– Varje undersökning och utgrävning vi gör ger oss fler pusselbitar om hur parken varit tidigare, säger Mattias Karlsson.