Från domkyrkan till LTH i jubileumsfilm

- in Kultur, Recension

Filmen ”People and places – A personal view of Lund and its university” gör ett djupdyk i Lunds historia. Filmen är informativ och pedagogisk, men saknar nästan helt historiskt inflytelserika kvinnor, tycker Lundagårds recensent.

Lunds universitet fyller 350 år nästa år. Av den anledningen har Bengt Olle Bengtsson och Jens Jansson gjort vad de kallar för en jubileumsfilm om universitetet. Den intresserade kommer kunna ta del av filmen från 2016, men exakt hur är inte klart ännu. Idéen är att personer från hela världen ska kunna se filmen för att bilda sig en uppfattning om vad Lunds universitet är, men den kommer förmodligen också att visas på universitetets museum på Kulturen i Lund.

People and places – A personal view of Lund and its university innehåller tio kortare delar, plus en inledning och en avslutning. Bengt Olle Bengtsson, som är tidigare ordförande för universitetshistoriska sällskapet, är den som leder oss genom filmen. Det märks att han älskar Lunds universitet där han har jobbat i 25 år och det är med entusiasm och inlevelse han berättar Lunds historia.

Historien och filmen börjar 1666 i domkyrkan för att avslutas 2014 på Lunds tekniska högskola, LTH. Vi träffar studenter som haft inflytande sedan mitten på 1600-talet, som till exempel Hilma Borelius som var första kvinna att försvara sin uppsats vid universitet. Filmen gör också nedslag på platser som varit historiskt viktiga för studenter i Lund.

Jens Jansson har gjort ett bra jobb med kameran och det är fina, idylliska bilder av Lund som tittaren får ta del av. Filmen är informativ och Lunds historia är pedagogiskt levererad i kronologisk ordning. Men jag undrar om Hilma Borelius är den enda kvinna som varit historiskt viktig för universitet? Av filmen att döma verkar det som så, och jag tvivlar på att det är så historien sett ut. Det är förmodligen inte lika enkelt att hitta inflytelserika kvinnor i de historiska arkiven, men lite mer kunde de ansträngt sig.