Budgetdebatt: Regeringens budget är studentfientlig

- in Debatt

Regeringens budgetproposition slår hårt mot landets studenter. Det skriver Axel Strandborg, ordförande Moderata studenter Lund och Dan Ishaq, studentansvarig Moderata ungdomsförbundet Skåne, i en debattartikel.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade på måndagen (21/9) höstens budgetproposition för år 2016. Utöver att 80 procent av hushållen får sämre ekonomi – vilket regeringen försökt mörka, enligt Svenska Dagbladet – har budgeten flera förslag som slår direkt mot landets studenter.

Av Universitetskanslersämbetets, UKÄ, kvalitetsutvärderingar mellan åren 2011–2014 framgår att utbildningskvaliteten på många lärosäten runt om i landet inte är tillräckligt hög. Trots detta väljer regeringen att dra in de pengar som UKÄ tidigare delade ut till lärosäten som ansågs hålla mycket hög kvalitet. Här vill vi göra precis tvärtom – och dessutom ge UKÄ mandat att stänga ned undermåliga utbildningar.

Med regeringens politik får Sverige åter igen världens högsta marginalskatter – något som slår hårt mot devisen att det ska löna sig att plugga. Precis som Finanspolitiska rådets ordförande för fram, finns dessutom flera beräkningar som visar att höjd marginalskatt inte leder till ökade skatteintäkter. Regeringens förslag är således ett uttryck för socialistisk symbolpolitik när den är som sämst.

I motsats till den samlade vänstern menar vi att Sverige bör gå mot ett skattesystem där den som tjänar dubbelt så mycket som en annan också bör betala dubbelt så mycket skatt – varken mer eller mindre.

Under de år Alliansen styrde Sverige sänktes arbetsgivaravgiften för unga, vilket har lett till att studenter runt om i Sverige har fått chansen att kliva in på arbetsmarknaden. Ett arbete under studietiden innebär så mycket mer än en lön – det ger en meriter och praktiska erfarenheter från arbetslivet som ett stabilt komplement till de teoretiska kunskaperna. Nu höjer regeringen arbetsgivaravgiften för tusentals studenter som direkt hotar deras anställningar, det är en minst sagt oroande utveckling.

Att antalet bostäder är för få är något de flesta av oss studenter har märkt av på ett eller annat sätt. Det finns flera orsaker till den akuta bostadsbristen vi upplever i dag, men en är att marknaden fortfarande lider av för många regleringar och långsamma planprocesser. Detta vill vi förändra. För nog är det bättre att bo i lägenheter om 10 m2BoKompakt här i Lund än att sakna bostad helt?

Regeringens förslag för att lösa bostadsbristen handlar om stora statliga subventioner rakt ned i byggbolagens fickor, något som branschen själv tycker är en dålig idé om målet är att få fram fler bostäder. Subventionerna riskerar nämligen leda till en snedvriden bostadsmarknad där det är subventionerna, och inte utbud och efterfrågan, som styr byggandet.

Sverige behöver en studentpolitik för högre utbildningskvalitet, avskaffad straffbeskattning efter studierna, sänkta trösklar till arbetsmarknaden och fler bostäder. Tyvärr tvingas vi konstatera att regeringen inte delar den synen.

Axel Strandborg, ordförande Moderata studenter Lund

Dan Ishaq, studentansvarig Moderata ungdomsförbundet Skåne