St Patrick’s day målar världen grön

- in Nyheter

Guinness, U2, Enya och Conor McGregor. Det finns flera saker som världen har Irland att tacka för. Hur passande tillfälle är inte då Saint Patrick’s day? För när irländarna firar, vill hela världen vara med.

Hur kommer det sig att världskända konstruktioner som Colosseum, Kinesiska muren och Giza-pyramiderna har lysts upp i grönt den 17 mars till minnet av ett irländskt helgon? Saint Patrick’s day, tillika Irlands nationaldag, firas till minne av Irlands skyddshelgon Patrick som tog kristendomen till den gröna ön. I över tusen år har högtiden firats i landet genom mässor och festmåltider. Men kanske något otippat hölls den första St.Patrick’s day-paraden faktiskt inte i Irland, utan
i New York år 1762. I dag har högtiden fullkomligt exploderat i magnitud och långt ifrån endast irländare och katoliker hedrar helgonets minne den 17 mars.

Studenter har sällan varit de som dragit sig för att fira. Så kanske är det inte helt otippat att studentorganisationen Stampus har gjort det till tradition att fira Saint Patrick’s day. Amanda Nygren är eventansvarig för studentorganisationen Stampus som anordnar studenternas firande den 17 mars.

– Helsingborgen kommer för en kväll att förvandlas till en irländsk pub. Det kommer garanterat bli en kul kväll med många glada studenter.

Tillsammans med sitt utskott har hon fullt upp med planeringen inför den 17 mars. Förhoppningen är att Helsingborgen ska fyllas av 300 studenter, och arrangörerna är helt övertygade om att det kommer bli succé.

–  Stampus har en fin gemenskap och erbjuder en mängd olika aktiviteter, det finns verkligen något för alla. Det är ett utmärkt ställe att lära känna folk på när man är ny student i Helsingborg.

Från Irland till Kina, Rom och Helsingborg. Saint Patrick’s day har spridit sig från att vara en irländsk katolsk högtid till en global fest. För när irländarna firar, så vill hela världen vara med.