Uppsala tyvärr fortfarande äldst

- in Nyheter

Under gårdagen avlöste aprilskämten varandra. Från Lundagårds håll kom ett avslöjande om en möjlighet att Lunds universitet är äldst i landet – ett skämt som faktiskt bygger på en sanning.

I går kom nyheten vi alla väntat på: Lunds universitet är inte bara bäst i landet, utan även äldst. Det antydde i alla fall arkeologiska fynd som hittats under spårvägsbygget genom staden. Ett gammalt silvermynt som hittats kunde kopplas till en nordeuropeisk universitetstradition från medeltiden som gick ut på att stampa på ett mynt för att stadfästa sin kunskap. Det ledde till slutsatsen att Studium Generale, en lundensisk högskola från 1400-talet, egentligen var ett universitet. Något som alltså inte stämmer. Enligt vår vetskap har det aldrig funnits en tradition om att ”stampa mynt”, men kanske påbörjar lundastudenter efter detta en ny trend?

Studium Generale har däremot funnits på riktigt och är nordens äldsta högskola. Under 1400- och 1500-talen huserade högskolan i Gråbrödraklostret som låg vid dagens Klostergatan. Myntet som nämns  finns även det på riktigt och hittades under en arkeologisk undersökning vid Allhelgonakyrkan i oktober 2016, vilket Sydsvenskan tidigare har rapporterat om.


Fakta: fler av årets aprilskämt

Sydsvenskan rapporterade att Skånetrafikens lila Pågatåg ska bytas ut mot rosa Metoo-säkrade ”Skånetåg”. Det efter att resenärer känt sig kränkta. Läsarstormen mot Sydsvenskans aprilskämt lät sig inte väntas på.

Lunds tekniska högskola (LTH) lät meddela att anonyma föreläsare ska införas på Institutionen för reglerteknik. Efter att anonyma tentor varit ett framgångskoncept, skulle de anonyma föreläsarna vara ännu ett steg framåt för ökad integritet och anonymitet i undervisningen, menade man.

AF Bostäder gick ut med ett pressmeddelande om att de vågar ”titta utanför boxen” och därför kommer att lansera ögonscanner i stället för nyckelhål hos sina hyresgäster. Först ut skulle nya bostadsområdet Marathon vara. ”Tekniken fungerar bäst på blåögda, men är även väl beprövad på personer som är under påverkan av alkoholhaltiga drycker, s.k. rödögda.” lät de meddela.