Fakultet uppmanar studenter att stanna hemma

- in Nyheter
@Lundagård

Medicinska fakulteten uppmanar sina studenter och medarbetare att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion, efter att Folkhälsomyndigheten höjt risknivån för samhällsspridning i landet till den högsta nivån. 

Under onsdagen skickades ett mejl ut till samtliga studenter vid medicinska fakulteten, med anledning av Folkhälsomyndighetens uppdatering där man ser risk för samhällsspridning av coronaviruset i region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Därtill höjs risknivån till den högsta, vilket innebär mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

I mejlet uppmanar medicinska fakulteten samtliga studenter och medarbetare att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion. Fakulteten har i nuläget inga drabbade studenter, däremot har flera utbytesstudenter fått avbryta sina utbytesstudier som konsekvens av viruset. 

– Vi har en speciell situation eftersom många av våra studenter finns inom sjukvården. Vi vill vara tydliga med vår hantering eftersom saker utvecklas mycket snabbt, säger Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten.

Lunds universitet bedömer att verksamheten i nuläget kan fortgå som vanligt, med undantag för vissa reseförbud och restriktioner för personer som vistats utomlands.

Skärmdump av det mejl som skickades ut till samtliga studenter vid medicinska fakulteten.

Sven Wennerström, presstalesperson på Region Skåne, säger att det enligt de senaste officiella siffrorna finns 35 nya bekräftade fall i Region Skåne och att regionen är uppe i totalt 60 smittfall av coronaviruset (siffror från 11 mars).

Hur många studenter som är drabbade är inte kartlagt. Universitetets förvaltningschef Susanne Kristensson skriver i ett mejl till Lundagård: Lu:s centrala krisledningsgrupp arbetar inte med att kartlägga antal smittade studenter vid LU – utan arbetar utifrån det samlade läget regionalt, nationellt och internationellt. Lunds universitet är ingen isolerad ö i samhället utan en del av det. Antalet smittade i Skåne och övriga Sverige och världen är nu stort och dessa tal ändras från dag till annan. Eftersom det råder patientsekretess inom sjukvården kan vi inte veta exakt vilka av patienterna som konstaterats smittade och som är just studenter. Smittskydd Skåne är de som spårar smitta och i de fall som de konstaterar covid19 hos individer ger de instruktioner till individerna hur de ska agera, det behöver inte nödvändigtvis inbegripa universitetet. LU har kontinuerlig dialog med Smittskydd Skåne.”

Läs mer om Lunds universitets riktlinjer:

Här.

Här.

Region Skånes riktlinjer. 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Förvaltningschefen till boende på Parentesen: ”Vi skiter i eran trivsel”

Sedan våren 2015 har valborgsfirandet på studentboendet Parentesen