Helvegansk meny för naturvetarna

- in Nyheter

Hållbarhet och ett tydligare miljötänk. Naturvetenskapliga kåren Luna blir först med att servera helvegansk meny på Tegnérs.

Den 14 mars arrangerar naturvetarkåren Luna den årliga Utopia-balen. Förra året serverades inget kött under balen, men det här året tar Luna nästa steg och presenterar en helvegansk meny. De blir därmed den första balen som hålls på Tegnérs där all mat och dryck som serveras är vegansk.

Johan Edlund klev på posten som balmästare 1 juli 2019. Han berättar att  han redan i början av planeringen inför Utopia-balen visste att han ville satsa på en helvegansk meny. Tanken är att uppmana till hållbarhet.

– Vi vill bryta normen att kött är det som serveras när man vill äta lyxig mat. Många förväntar sig kött, men man kan servera växtbaserad mat som är precis lika god. Vi vill sänka vårt ekologiska fotavtryck, säger han.

Responsen har hittills varit positiv hos Lunas medlemmar. Att det just är naturvetarkåren som är först ut med en helvegansk meny tror Johan Edlund dels kan bero på att många är kunniga inom området och intresserade av miljöfrågor. Flera av deras medlemmar är redan veganer vilket resulterat i en naturlig övergång. Johan Edlund själv läser för tillfället sin master i miljö- och hälsoskydd.

Trots utmaningen kommer det serveras vegansk vin och öl, så väl som cider och alkoholfria alternativ.

– Dryck är lite knepigare. Ljus öl kan vara vegansk, men det är inte alltid tydligt vilka drycker som är veganska, berättar Johan Edlund.

Fokus för menyn ligger på helheten. Luna vill inspirera till att välja växtbaserad kost, men är samtidigt medvetna att debatten inte är så svartvit som att växtbaserat är bra och kött är dåligt. Menyn har tagits fram av Tegnérs matsalar. Som dessert kommer det serveras avokadobrownie med rårörda hallon.

– Vi är medvetna om att avokado inte är så miljövänligt. Det är en belastning på miljön att producera avokado. Det kan bli en debatt, men helheten på menyn är hållbar, säger Johan Edlund.

Luna har skrivit ut menyn på inbjudningarna, men inte gjort något särskilt för att marknadsföra balen som vegansk.

– Vi är väldigt nöjda med menyn, säger Johan Edlund.

Meny:

Vegansk lök- och ostpaj med svampcrème och friterad grönkål.

Confiterad portabellosvamp med solroskärnor, bakad plommontomat, kikärtsröra och rostad potatis.

Avokadobrownie med rårörda hallon.

Foto: Claudio Gandra