Lundagård träffar rektorskandidaterna: Mia Rönnmar

- in Nyheter

Mia Rönnmar

Lundagård intervjuar Lunds universitets rektorskandidater. Den andra i ordningen är Mia Rönnmar. 

Född: 1973. Har pluggat: Läste ett år historia 1992. Började med juridik 1993 och blev doktorand 1998. Varit gästdoktorand vid London School of Economics och universitetet i Köln.
Gör: Dekan och professor vid juridiska fakulteten. Familj: Barnen Viggo, 18, och Saga, 14. Maken Tomas.


Vilka förändringar vill du driva igenom vid universitetet?
Jag varken tror att det är möjligt eller önskvärt att rektor ensam ska driva igenom förändringar. Jag tror på det kollegiala samarbetet. Sen har jag förstås vissa hjärtefrågor: en hjärtefråga är den om goda och tydliga karriärvägar inom universitetet. Till exempel att det ska vara rättvisa och sakliga rekryteringsprocesser. Det innefattar också frågor om jämställdhet och arbetsmiljö, och Lunds universitet som en internationell arbetsmiljö.

Varför vill du bli rektor vid Lunds universitet?
Lunds universitet är ett fantastiskt lärosäte, och mitt lärosäte. Det vore ett privilegium att tillsammans med kolleger och studenter få utveckla det vidare, en viktig och stimulerande uppgift.

Vad har du för löneanspråk?
Jag har inte tänkt en tanke på detta. Jag har inte tackat ja till att bli nominerad för lönens skull. Det är också så tidigt i processen.

Vad tjänar du i dag?
Jag tjänar drygt 65 000 och sen har jag ett uppdragstillägg som dekan som inte jag har förhandlat fram, det är ett universitetsbeslut. Det är runt 20 000 kronor så jag tycker att jag är privilegierad. Jag sysslar med arbetsmarknadsforskning så jag vet hur löneläget kan se ut.

Vilka erfarenheter tar du med dig från ditt nuvarande jobb?
Jag har varit universitetslärare i mer än 20 år. Sedan tio år har jag varit professor, och dekan i fem. I min forskning har jag jobbat internationellt och tvärvetenskapligt. Det är också bra att vara jurist, och ha kunskap om lagar och regler. Under hela min karriär har jag jobbat nära med studenter och med studentinflytande.

Kan du berätta om ditt roligaste minne från studenttiden?
Jag bodde på korridor på Mikael Hansens kollegium. Jag fick goda vänner och jag träffade min man där, så det var roliga år. Jag jobbade också på Helsingkrona nation. Vi hade ett lunchlag, där vi planerade och serverade mat till många hungriga. Sen var jag med i karnevalen 1994.

Vad röstar du på?
Jag röstar, men jag vill inte ange vad jag röstar på.