Lucka 23: Isabella Åström – kurator Hallands nation

- in Julkalender, Julkalender 2020

Hon har en gullig men dyr katt, en stöttande prokurator social och tycker att årets julklapp borde ha varit en ansiktsmask. Dagen före dopparedagen finner vi kurator för Hallands nation: Isabella Åström! 

Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
– Du började med den svåraste frågan… Jag skulle säga att jag är mest stolt över att vi har hållit oss tillsammans, hela förmannakåren och kuratelet och ledningsgruppen. Att vi har försökt hitta på saker trots corona. Det kanske har blivit digitalt, men vi har värnat gemenskapen.

Har du något exempel på ett sådant evenemang? 
– I våras hade vi förmannaavtackning via Zoom. Man får sitta i mindre grupper, och så delade vi ut mat istället så att inte alla skulle samlas på samma plats.

Har du brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner? Var ärlig.
– Nej, vi har kontinuerligt utvärderat och anpassat våra evenemang efter rådande pandemi.

Jag menar för egen del? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Man måste ju handla och gå till apoteket och jobbet, men de flesta mötena är på Zoom.

Vad är din högsta dröm inför 2021?
– Det här kommer väl alla att svara, men att man kommer kunna öppna upp allting igen. Att resa utomlands, eller inom Sverige också för den delen, hade varit trevligt också. Och att få träffa min farmor mer.

Vem har du blivit mest arg på under 2020?
– Min katt Frost när han bet sönder min dator och välte ett glas vatten över det.

Hur nöjd är du med din lön?
– Jag gör det inte för lönens skull, så jag är nöjd. Jag gör det för gemenskapen och för att det är en väldigt stor erfarenhet.

Firar du jul? 
– Ja, det gör jag.

Vill du bjuda på ett bra julrim?
– Gud nej, det har jag inte. Det är pappa i familjen som rimmar. Även på mina paket.

Vem har du saknat mest under coronapandemin?
– Min lillebror som är fyra år saknar jag väldigt mycket. Han bor i Stockholm.

Vad tycker du borde vara “årets julklapp”?
– En ansiktsmask.

Vilken är din favoritbok? 
– Det beror på genre. Men just nu Hjärnstark av Anders Hansen.

Vad var årets höjdpunkt?
– Alla fantastiska människor jag har fått lära känna.

Vad var årets lågvattenmärke?
– När vi fick ställa in vårt Kvalborgsfirande. Det var det evenemanget som jag såg mest fram emot under min period, så det var väldigt tråkigt.

Vilken är din favorittradition?
– Vi har inte så mycket traditioner hemma, men på senare tid har vi börjat med uppesittarkväll. Bingo lotto dagen innan julafton, den 23, då brukar vi äta julvört med julost och skinka och så sitter vi och rimmar och slår in paket. Det tycker jag nästan mer om än själva julafton.

Vad önskar du dig mest av tomten?
– Ett par gummistövlar. Mina är trasiga och det regnar fruktansvärt mycket här i Lund.

Har du hunnit kolla på Love actually i år?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag brukar spara den så att jag och min pappa kan se den tillsammans.

Love actually eller The holiday?
– Jag tycker båda är väldigt bra men jag skulle ändå säga The Holiday.

Är du troende?
– Nej, det är jag inte.

Bästa jullåten?
– ’Tänd ett ljus’.

Vilket är ditt tröttaste nyårslöfte?
– Jag har rätt många, men att jag ska börja med skoluppgifter i tid. Jag lovar mig själv det varje år, men gör det aldrig. Men jag gillar pressen i slutet, det känns som att jag skriver bättre då. Men blir ändå lite väl stressad. Jag hade velat bli bättre på det faktiskt.

Bach eller Beethoven?
– Bach.

Vilket var ditt dyraste inköp under 2020?
– Egentligen är det reparationen av min dator, men det är inte ett inköp, men min katt! Han kostade 5800 kronor.

Vad heter din katt?
– Frost, som i filmen!

När vi tar foto sen måste katten vara med.
– Ja, det är han gärna. Han är väldigt fotogenisk, mer än vad jag är.

Hur mycket pengar lägger du på snus under ett år?
– Oj, inga alls. Om jag snusar är det när folk erbjuder sig. På fest.

Hur mycket pengar lägger du på julklappar?
– Mer än jag vill. Men jag har många yngre syskon och det är lite roligt att ge julklappar till dem. Jag kommer säkert köpa något till min katt också.

Har du några bra aktietips?
– Nej, jag skulle inte ta ett aktietips från mig.

Vem hade du velat se som julvärd i SVT?
– Jag är extremt dålig på allt som har med kändisar att göra. Jag vet inte vilka som räknas som att de kan vara julvärd.

I år blev det Lars Lerin.
– Jaha… nej, jag är ganska dålig på kändisar faktiskt.

Men du kan välja någon du känner!
– Får man välja precis vem man vill? Min farmor, hon hade nog tyckt att det vore kul.

Var bor farmor?
– I Norrtälje.

Ge mig den klyschigaste julhälsningen som du möjligen kan komma på.
– Då får jag önska god jul och gott nytt år. Gud så tråkigt. Jag är extremt tråkig när det kommer till sånt. Vi får fråga min PQS [prokurator social, reds. anm.], hon är den roliga av oss två. Om någon frågar om något roligt är det hon som får svara, så har det varit hela året.

Ps. Prokurator social, Maria Petrén hälsar: 
– God jul. Nu har vi förtjänat ett riktigt gott nytt år. För er som kan träffa familjen i jul vill jag tipsa om fräcka pepparkaksformar som brukar finnas hos Partykungen – det är det perfekta hysset i juletider. Kan man inte träffa sin familj är roliga pepparkakor festligt ändå.