DECEMBER 12: Hanna Eriksdotter Thosteman

- in Julkalender, Julkalender 2021

NAMN: Hanna Eriksdotter Thosteman
ÅLDER: 30 år (efter lite eftertanke)
HEMORT: Landskrona
STUDERAR: Doktorerar i växtbiologi. Började studera 2014.

Det är den 12 december och vi har tagit oss halvvägs fram till julafton. Lundagårds julkalender presenterar idag den 30-årige doktoranden Hanna Eriksdotter Thosteman som trots att hon påstår sig hata jullåtar lyckades komma på flera som hon faktiskt gillar…

Om du inte studerade det du gör nu, vad hade du då studerat?

Då hade jag pluggat så mycket jag kunde inom egyptologi! Jag älskar arkeologiska utgrävningar – det är så jävla spännande.

Hanna Eriksdotter Thosteman.
Foto: Alexandra Roslund

Tror du på spöken?

Kanske… Nej, men, det gör jag inte – inte ur den meningen att jag tror att döda människor går igen. Däremot tror jag att vi levande människor kan frambringa spöken. Inte genom magi utan bara att vi tror på någonting så hårt att vi faktiskt tror att vi ser det. 

Vad tycker du är det sämsta med julen?

Köphetsen. Och att det finns en sån hysteri om att allting måste vara perfekt och att det sätter en jättestor press på framförallt kvinnor och mammor – mödrarfigurer som ska stressa sig sönder och samman. Det tycker jag är jättesorgligt.

Vilken är den bästa jullåten?

Jag HATAR jullåtar. Jag har jobbat inom handeln och där går ju alla de där klassiska – Wham! och… usch… det är så vidrigt! Jag har jättesvårt för julmusik om det inte är, och det här låter jättekonstigt för jag är inte troende överhuvudtaget, sakral kristen kör. Eller jätteobskyr jazz där det inte hörs att det är julmusik förens man lyssnar riktigt, riktigt noggrant. Eller Louis Armstrong och Ella Fitzgerald – de är jul för mig även om de inte ens sjunger om julen.