Lagringsutrymmet på studenternas Google-konton måste minska – annars låses domänen

- in Nyheter, Utbildning

Lunds universitets studenter måste radera all Google-data som överstiger en ny personlig begränsning. Annars riskerar alla tjänster som är knutna till företaget att bli obrukbara.

Idag (26/1) uppmanas Lunds universitets studenter att radera all data som överstiger 10 GB från sina Google-konton innan den 31/1. Detta förmedlas i ett mejl från universitetets ledning.

Anledningen är att universitetet överstigit gränsen för sin tillåtna lagringsvolym. I dagsläget används runt 350 TB av de tillåtna 120 TB som ska delas av universitets 100 000 studenter. Lunds universitet är därför under ”påtryckning från Google”, uppges det i mejlet.

– När vi slöt avtalet med Google för 15 år sedan talade man om obegränsad data men nu fick vi detta beskedet, berättar John Westerlund, it-direktör vid Lunds universitet.

– Det handlar antagligen om det tuffa ekonomiska läget. Google har precis avskedat flera tusen anställda och detta är ytterligare ett sätt att spara pengar, fortsätter han.

Om inte lagringsvolymen minskar innan den 1 februari kommer hela Lunds universitets att domän låsas och inga studenter kommer kunna redigera sina filer. Universitetet har därför infört en personlig begränsning på 10 GB för alla studenter. De studenter som inte följer riktlinjen kommer få sina filer låsta som följd.

Mejlet innehåller också information till inaktiva studenter. Studenter som inte har någon aktiv registrering våren 2023 och dessutom inte varit aktiva under 2022 kommer få sina filer raderade. De uppmanas därför spara ned allt de vill behålla innan den 31/1 klockan 07.00.