KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Norrland och bildnings-Twitter

Nepo-babies i överflöd och klassisk bildning i nytt format. Kulturredaktionen tipsar dig om vad du borde haft koll på redan förra veckan.

Postern för ”Händelsen vid vattnet”.
Pressfoto: Johan Paulin/SVT

Norrländsk noir

Hur många nepo-babies kan man få med i en SVT-produktion? Skämt åsido så är Pernilla August döttrar faktiskt bra skådisar, och Händelser vid vatten som de nu spelar i är sjukt bra. Serien är baserad på Kerstin Ekmans legendariska roman med samma namn, och TV-kritikerna var i extas på kultursidorna när första avsnittet kom. DN:s Nicholas Wennö kallade det ett ”självskadebeteende” av SVT att släppa avsnitten en vecka i taget, eftersom serien är så bra. Det är Norrlands inland, det är mord, det är sex, intriger och melankoli. Se den! 

Esther Arndtzén

Skärmdump av Twitterkontot
”The Cultural Tutor”.

Digitalt kulturkapital

Om du som jag lider av kroniskt bildningskomplex är Twitter-kontot ”The Cultural Tutor” något för dig. Kontot består av trådar som behandlar historiska och kulturella teman av skiftande natur. Det är en frisk fläkt i mitt annars så hätska twitterflöde. Jag fascineras särskilt av tråden om sekulär gotisk arkitektur.

Vera Svahn