Universitetet ser över skräckboende

Eventuellt lägre hyra, definitivt högre säkerhet men också en chans att flytta därifrån. Nu erbjuds de boende på S:t Lars studentboende en rad återgärder.
– Men vi litar inte på IHO, säger Joe Inniss, som i stället anmält situationen till Hyresnämnden.


Efter Lundagårds avslöjande om den usla boendestandarden på S:t Lars gamla vårdpaviljonger har nu utbytesstudenterna agerat. I en skrivelse till International housing office, IHO, som administrerar bostäderna för universitetets räkning, öppnar man för dialog.

– Vi konstaterade att standarden är för dålig, att vi fruktar för vår säkerhet och hälsa samt att vi betalar långt mer än vad svenska studenter gör, säger Joe Innis, boende på S:t Lars som också uppger att brevet även skickats till studenternas hemuniversitet.

Kan ansöka om hyresavdrag
Universitetet och IHO har svarat med att erbjuda högre säkerhet på området. Dels i form av utökad bevakning genom Securitas samt att den lokala vaktmästaren ska besöka dem oftare.

Man uppmanar även de boende att anmäla samtliga fel och brister i de två komplexen. Utöver det kan man som boende på S:t Lars också få möjligheten att flytta om man kontaktar IHO omgående.

Vad det gäller hyresnivån är det däremot klurigare.

– Universitetet kommer inte att aktivt söka upp studenterna för en förhandling, säger Dan Sjöholm, servicechef och ansvarig för underhållet.

Om studenterna vill ha tillbaka pengar på sin hyra får varje enskild student i stället lämna in en ansökan till IHO med detaljerade uppgifter om boendet och hyresgästen.

– De beslut som redan tagits i Hyresnämnden kommer att vara vägledande och verka som underlag i bedömningen, säger Dan Sjöholm.

Boende kräver ersättning

Joe Innis berättar att de i dagarna lämnat in ett tjugotal anmälningar till Hyresnämnden och att fler är att vänta från de sammanlagt 80 studenterna.

– Det är nog ingen här som litar på IHO. Många av oss tror att de försöker vänta ut oss tills tiden blir så knapp att vi inte hinner driva ärendet vidare, säger han.

I anmälningarna till Hyresnämnden skriver studenterna om de eländiga villkoren på S:t Lars och jämför med ett billigare rum på Delphi, med egen dusch och toalett, som har en avsevärt högre standard.

Man kräver ersättning för det undermåliga boendet men också för de felaktiga hyresperioderna.

– Vi vill ha 36 kronor i ersättning för varje dag vi har bott där, säger Joe Inniss och fortsätter:

– Vi är villiga att förhandla med IHO men vi kommer inte att dra tillbaka anmälningarna förrän vi sett något resultat.

 

Fotnot: Ingela Fallenius, housing coordinator på IHO, har inte gått att nå för en kommentar.

läs Lundagårds avslöjande om studenternas skräckboende här.

Text: Axel Jönsson