Nesser och Östlund till Lund i vår

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

I går släppte AF:s Studentaftonutskott terminens program. Under våren kommer bland andra författaren Håkan Nesser till AF-borgen. Först ut är rektor Per Eriksson.

Framtidsplaner för Lunds universitet, det har förhoppningsvis nya rektorn Per Eriksson i mängder. Den 17 februari lämnar han kontoret i universitetshuset, tar sig genom Lundagård och in i AF-borgen och Café Athén för att prata om sina tankar om hur utbildningen och forskningen vid universitetet ska utvecklas.

Humor och finanskris

Per Eriksson fyller den första av vårens studentaftnar. Efter honom kommer deckarförfattaren Håkan Nesser, som besöker Lund den 5 mars.

I slutet av mars gästar Johan Ulveson, Peter Dalle och Robert Gustafsson AF-borgen för att prata om humor. I april kommer finansmannen Erik Penser för att bland annat ge råd i dessa finanskristider i samtal med DN:s förre chefredaktör Jan Wifstrand.

Medborgarrättskämpe från USA

Andra stora namn som kommer till AF-borgen i vår är guldbaggenominerade regissören Ruben Östlund, som ligger bakom den uppmärksammade filmen De ofrivilliga, och amerikanskan Gloria Ray. 1957 utmanade den då 14-åriga Gloria tillsammans med åtta andra afroamerikanska ungdomar rasismen i det amerikanska skolsystemet. När ungdomarna skulle börja på en välansedd gymnasieskola i Arkansas försökte tusentals rasister hindra gruppen från att komma in i skolbyggnaden. Gloria och de andra lät sig dock inte stoppas, och kunde eskorterade av soldater gå in i skolan.

Händelsen blev en viktig symbol för USA:s medborgarrättsrörelse.

Gloria Ray kommer till AF-borgen den 26 maj

Läs mer om vårens Studentaftnar och AF:s Studentaftonutskott i nästa nummer av Lundagård.

Text: Gustaf Eriksson