Mångsysslaren

- in Kultur & Nöje, Porträttet
@Lundagård

Från uppkäftig rappare i Hässelby till läkarstudier vid Lunds universitet. En annorlunda kombination kan tyckas. Men en lyckad sådan för Fredrik ”Big Fred” Eddahri.


Den stora jackan och de pösiga byxorna ger mig bilden av den självklara rapparen: Fredrik ”Big Fred” Eddahri. Jag når ungefär till hans brösthöjd och känslan av min litenhet har aldrig varit mer påtaglig. Han är ungefär två meter lång, berättar han. Utöver utseendet är det svårt att få ner Fredrik Eddahri på papper. Han verkar ha två väldigt olika sidor. Under hans tuffa yttre finns en glad och skämtsam kille som med gester, skratt och slangord gör vårt samtal levande.

Fredrik Eddahri växte upp i Rinkeby och Hässelby utanför Stockholm och trivs väldigt bra i förorten.

– Jag har ju inget annat att jämföra med, men jag känner mig hemma där. Dessutom har jag alltid haft jävligt bra hemförhållanden med föräldrar som stöttat mig.

Som liten kunde han alla huvudstäder, berg och större floder i världen, men någon plugghäst var han inte.

– Nej, men det är väl i och för sig ingen i den åldern. Jag var nyfiken och tyckte det var intressant.

Musiken kom tidigt att vara en stor del av Fredrik Eddahris liv. En av barndomskompisarna hette Ken Ring. Till en början hade de en grupp tillsammans men gick sedan solo. Det delade musikintresset ledde till att Fredrik medverkade på i princip alla Kens skivor. Han medverkade också på Petters debutplatta. Men någon egen skiva blev det aldrig.

– Nej det är jag alldeles för lat för, säger han leende.

Banden till barndomskompisarna finns fortfarande kvar. Och även hans kontakt med Petter.

– Det är inte så att vi ringer varandra och snackar varje dag precis. Men han var nere i Lund och spelade för ett tag sedan och då var jag uppe och klantade mig lite på scenen.

För sju år sen blev Fredrik tillfrågad om att vara programledare för ett valprogram i SVT. Något han inte tyckte kändes rätt, så han tackade nej. Men producenten ringde upp igen och sa ”du får fem minuter att göra vad du vill med”.

– Det kan man ju bara inte säga nej till, det kändes jättespännande!

Han intervjuade olika kändisar, beslutsfattare och politiker med anknytning till valet och drev med dem. Tanken var att genom sin rollkaraktär göra parodi på journalister. Särskilt den sorten som vill ”rädda världen”.

– Självklart var ju min rollkaraktär totalt misslyckad och saknade självinsikt.

Det ena ledde till det andra och han fick chansen att göra fler tv-program. Bland annat gjorde han humorprogrammen Dreamteam, Sen kväll med Pierre och var programledare för barnprogrammet Krokodill. Det låter ambitiöst och produktivt men själv beskriver Fredrik sina ungdomsår i hemstaden annorlunda.

– Jag var väldigt lat på den tiden. Hängde med polarna och tog det lugnt. Men man kommer till en tid då man känner: Ska jag inte skita i det här och börja plugga?

Han ville ha något mer långsiktigt. Ett framtidshopp. Teaterhögskolan kändes rätt till en början men teaterapan i honom fick lämna plats för intresset för psykologi. Men insikten att betygen inte räckte till stoppade honom.

– Jag började läsa upp mina betyg på Komvux samtidigt som jag sysslade med tv-produktion vid sidan om tillsammans med ”Fille” (Felipe Leiva Wenger) och Ali Fegan. Till saken hör även att jag vägde typ 50 kilo mer på den tiden, vilket gjorde att jag var tvungen att lära mig väldigt mycket om kroppen för att gå ner i vikt. Det stärkte mitt intresse för kroppen och jag bestämde mig för att söka till läkare.

Valet av studieort var inte självklart. Uppsala var uteslutet. Det låg för nära hemstaden och han visste att kompisarna inte skulle förstå om han behövde stanna hemma och plugga. Göteborg var inte heller aktuellt:

– Nej fan, jag är AIK:are, skrattar han och fortsätter:

– Linköping kändes som en trist stad och då återstod Lund. Jag hade en del fördomar om Lund också, till exempel att det var fullt av besserwissrar. Men det har visat sig vara helt fel. Lund och människorna är helsköna och jag kunde inte ha hamnat i en bättre klass.

Han ser inte några problem med att kombinera sina tidigare sysselsättningar som rappare och humoristisk programledare med sitt framtida yrke. Det finns en tid för allt och mycket handlar om tajming.

– Bara för att man gör humor behöver man inte vara en oseriös människa. Jag ser det snarare som en tillgång att kunna skämta. Mötet med patienter kan bli bättre då.

Just nu har Fredrik tillsammans med Felipe ”Fille” Leiva Wenger och Ali Fegan idéer om att göra en film ihop. Men eftersom killarna pluggar och jobbar samtidigt arbetar de med projektet vid sidan om. De är dock väl medvetna om hur svårt det är att slå sig fram inom filmindustrin.

– Helst ska man ju heta Rolf Lassgård och ha en motspelerska som heter Helena Bergström. Filmbranschen är ett ryggdunkarnas paradis, säger han.

Men det är inte ett helt nytt kapitel för honom. 2006 hade han en biroll i filmen Förortsungar tillsammans med bland andra Olle Sarri.

Fredrik har gjort en helomvändning i livet från rappare och humorkille i tv till läkarstudent i Skåne. Men tro inte att det tar slut där: – Man måste göra allt innan man dör, säger han.

text: Matilda Lundahl
foto: Maria Uvelöv