Intern konflikt får studenter och lärare att sluta i protest

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Omplacera professorn, annars vägrar vi undervisa. Det krävde de omtyckta lärarna i mänskliga rättighetsstudier.
Omöjligt, enligt ledningen, som har misslyckats med att lösa konflikten. Nu slutar samtliga lärare att undervisa, och många studenter avbryter sin utbildning.


I en föreläsningssal på Språk- och litteraturcentrum har ett 50-tal studenter samlats. De har träffats för att prata om att deras lärare i mänskliga rättighetsstudier inte kommer att fortsätta undervisa.

Frågorna och funderingarna är många. Oron är påtaglig.

– Lärarlaget har skapat ämnet från grunden och allt fungerar jättebra. Jag förstår inte hur ledningen kan låta dem gå, säger en student.

– Lärarna har kunskap som ingen annan har. Nu kan allt som de byggt upp raseras. Om de försvinner så försvinner hela ämnet, menar en annan student.

Oron för utbildningskvaliteten har gjort att många av studenterna bestämt sig för att inte fortsätta läsa mänskliga rättighetsstudier i Lund i vår.

Ingen av de församlade studenterna vill se sitt namn i tidningen. De tror att de kommer att få det svårare på arbetsmarknaden om de går ut öppet med sin kritik. Vissa är också oroliga för den framtida relationen med personalen på utbildningen.

Samarbetsproblem

Men det är inte hos studenterna problemet ligger.

Det började för några veckor sedan. Då skar det sig ordentligt mellan de tre lärarna i mänskliga rättighetsstudier och nytillträdde Hans-Ingvar Roth, som innehar Sveriges första professur i mänskliga rättigheter.

Exakt vad som hände vet inte studenterna, och de inblandade lärarna vill inte berätta.

– Det är egentligen inte någon direkt konflikt. Det handlar om att vi har helt olika uppfattningar om vad man bör göra och hur man bör göra det, säger en lärare som vi kan kalla Bengt, för även han vill vara anonym då han ”inte har något intresse av att lösa situationen”.

Studievägledaren Maja Petersson förklarar saken något närmare.

– Det handlar om samarbetssvårigheter som har uppkommit efterhand, säger hon.

Oavsett vad som orsakat problemen står en sak klar: de är så stora att varken lärarna eller studievägledaren vill fortsätta arbeta med professorn.

– Det står klart att vi inte kommer att kunna arbeta tillsammans. Nu vill jag härifrån innan det ballar ur fullständigt, säger Bengt.

Lämnar du inte utbildningen lite för snabbt?

– Jag har varit med om att bygga upp den här utbildningen från grunden. Det är mitt skötebarn och vi har haft en mycket god studiemiljö. Jag lämnar det verkligen inte lättvindligt, säger Bengt, som inte hyser något större hopp inför vårterminen.

– Jag är rädd för att det kommer att gå illa, säger han.

Hur ser du på ditt ansvar gentemot studenterna?

– Jag skulle vantrivas om jag stannade, och då skulle jag inte göra något bra jobb.

”Borde inte få hända”

Utbildningen i mänskliga rättigheter är hårt knuten till det omtyckta lärarlaget.

När de nu försvinner från undervisningen vet ingen hur det kommer att gå.

– Det är helt absurt att konflikten går ut över oss studenter och vår utbildning. Ledningen borde ha kunnat lösa det men det har de inte gjort. Sådant här borde inte få hända, säger en student.

I nuläget läser ett 50-tal personer mänskliga rättighetsstudier vid universitetet.

Hur många av studenterna som faktiskt kommer att avbryta sin utbildning är oklart.

– Vi vet aldrig hur många som dyker upp innan terminsstarten, säger Johan Åberg, studierektor vid Centrum för teologi och religionsvetenskap.

Oavsett hur många som avbryter utbildningen kommer de kurser som ingår i kandidatprogrammet att gå som planerat i vår. Men den populära kursen i folkrätt och en kurs om hiphop och politik kommer att ställas in på grund av den uppkomna situationen.

Läs mer

”Vi kan inte tvinga bort någon”

Professorn: ”Vi har haft inkörningsproblem”

Kåren beskylls för passivitet

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Stina Qvarnström