”Vi kan inte tvinga bort någon”

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Studenternas tilltro till utbildningen är körd i botten och lärarna vill komma så långt bort som möjligt. Men prefekt Erica Appelros menar att ledningen gjort allt den kunnat.
– Vi är stolta över utbildningen och det är sorgligt att det har blivit så här, säger hon.


Förväntningarna var höga när Sveriges första professur i mänskliga rättigheter inrättades vid Lunds universitet i oktober. Men i stället för ett värdefullt tillskott till en redan välfungerande utbildning har Erica Appelros, prefekt för Centrum för teologi och religionsvetenskap, fått en verksamhet i kris.

– Jag ser mycket allvarligt på det som sker och gör allt jag kan för att situationen ska bli så bra som möjligt, säger hon.

 

Tiger om orsaker

Som prefekt är Erica Appelros ansvarig för såväl anställda som studenter vid institutionen.

Men inte heller hon vill berätta vad som orsakat konflikten.

– Det är komplexa faktorer som ligger bakom. Om jag ska beskriva dem i detalj riskerar jag att lämna ut enskilda individer, säger hon och betonar att ingen kommer att sluta i nuläget.

– Ingen har omplacerats, ingen har sagts upp och ingen har sagt upp sig. Ett par av de lärare som skulle ha undervisat i vår kommer att syssla med forskning i stället och en ska vara föräldraledig.

Men för studenterna spelar det ingen roll.

– De kommer inte undervisa oss och det är det viktiga, säger en student.

Vilka som får i uppgift att efterträda de avhoppade lärarna är inte klart.

– Professor Roth kommer att undervisa på halvtid, sedan kommer våra doktorander ta några kurser. Vi kommer också få ta in ett par vikarier, säger Erica Appelros.

Hur ser du på risken att utbildningen försämras?

– Situationen är exceptionell, och det är klart att det medför risker för utbildningskvaliteten. Men jag ska försöka minska dessa risker så mycket som möjligt.

Utvecklingen ”sorglig”

Flera studenter undrar varför institutionsledningen låter en nytillträdd professor vara kvar samtidigt som ett helt lärarlag lämnar undervisningen. Erica Appelros menar att de inte har haft något val.

– Vi kan inte tvinga bort någon mot den personens vilja och vi kan inte tvinga någon att vara kvar. Vi har den personal vi har och det här är den bästa lösningen vi lyckats nå. Vi är stolta över utbildningen och det är sorgligt att det har blivit så här, säger hon.

Har du förtroende för Roth?

– Han har sagt att han är angelägen om att göra ett bra jobb. I vår kommer han ansvara för ett stort antal kurser. Då får han chans att visa att han kan sköta undervisningen på ett bra sätt och jag kommer att följa utvecklingen noga.

Läs mer

Intern konflikt får studenter och lärare att sluta i protest

Professorn: ”Vi har haft inkörningsproblem”

Kåren beskylls för passivitet

Text: Gustaf Eriksson
Foto: Stina Qvarnström