”Studenter är den bästa publiken”

- in Kultur & Nöje, Nationer
@Lundagård

Andreas Tilliander, även kallad Sveriges elektrokung, gästar Blekingska nationen på fredag för en spelning på klubben IndigoLive.

Vad kan studenterna förvänta sig av kvällen?

– Jag tar med mig min kompis Stefan från Hässleholm, så vi blir två på scenen. Det blir mycket maskiner och fokus på dansgolv. Men i övrigt ganska opretentiöst, folk ska framförallt ha kul.

Varför just på Blekingska?

– De hörde av sig och frågade. Jag hade en del kompisar som läste i Lund så jag var där ganska mycket i tonåren. Det är ett schysst ställe.

Ingen malande techno

Andreas Tilliander fick sitt genombrott 2004 med albumet World Industries och blev för det belönad med en grammis. Detta år har han släppt ett nytt album, Show, där bland andra Jocke Berg från Kent medverkar. Genom att producera sin musik under olika alias som Mokira och Rechord kan den produktive Tilliander ge sig själv ökat spelutrymme.

– Jag är alldeles för intresserad av musik och skulle hata att bara göra just en typ. Samtidigt skulle det bli konstigt och förvirrande om jag släppte massa olika musik under samma namn.

Men på fredag försäkrar han att det är som Andreas Tilliander han står på scenen.

Hur skulle du beskriva din musik?

Det är inte någon malande techno utan jag använder både sång och melodi. Det är mycket rytm och en hel del flirtar med reggaen.

Firar födelsedagen på Blekingska

På lördagsmorgonen den 12 december, mitt under spelningen, fyller Andreas 32 år. Han är en före detta hässleholmare som efter gymnasiet åkte till Värmland för att plugga ljusteknik i ett år, innan han bosatte sig i Stockholm. Främsta erfarenheten av studentlivet är de många spelningar han gjort på olika nationer i Uppsala.

Hur är studenterna som publik?

– Den bästa. Det märks på dem att de har kul och sen är de också väldigt intresserade av musik. Det är man väl i den åldern.

Text: Erik Ottosson
Pressbild: Live Nation