”Vi försöker blanda både fin- och fulkultur”

- in Studentliv

Studentaftonshösten har börjat med ett varierat utbud av föreläsare och samtal. Men fungerar det att samla Alex Schulman, Lone Scherfig och Stefan Löfven i samma forum?

– Målet med Studentafton är att hedra yttrandefrihet, att värna om det fria ordet och förmedla kunskap. Vi försöker göra det genom att blanda både fin- och fulkultur, allting som vi tror kan vara av intresse för vår publik vill vi ha hit.

Emma Modéer Wiking är förman för Studentaftonsutskottet, och berättar om höstens satsningar. Från att under våren ha satsat på färre kvällar och väletablerade namn, såsom Mona Sahlin, Anders Borg eller Filip & Fredrik, går utskottet nu mer på bredden. Fler föreläsningar, men också med mindre omtalade gäster.

Häromdagen var ju Lone Scherfig här. Hon har regisserat filmer som jättemånga har sett, men ingen känner igen henne till namnet! Jag blev lite besviken av att inte fler dök upp, men så länge de som kommer hit har trevligt och går härifrån med ny kunskap är jag ändå nöjd på det hela taget.

Är det lätt att bli frustrerad när det känns som att bara de stora namnen lyckas locka folk?

– Ja, i viss mån. Framförallt kan det kännas jobbigt inför gästerna. De har ju gjort sig besväret att ta sig hit. Det är så lätt att locka med Filip & Fredrik, det kan kännas tråkigt att många är skeptiska inför att lyssna på något de inte har lika bra koll på. Men vi jobbar mycket för att förbättra vår PR just nu, och hoppas det ska ge resultat. Och när vi nu arrangerar en grej med UPF (Utrikespolitiska föreningen) kan det också vara ett sätt att locka folk från fler kretsar.

Hur ser processen ut när ni knyter till er en föreläsare?

– Vi håller koll på vilka intressanta personer som rör sig i närheten av Lund, och kontaktar dessa i tid. Sedan knyter vi också kontakter i andra sammanhang, som Álvaro Leyva som jag först träffade på en resa med UPF till Colombia. Vi arvoderar ingen, utan står bara för resekostnader och boende. Det finns en prestige i att tala på Studentafton, eftersom vi haft många stora namn här genom åren. I höst har vi jobbat mycket med att försöka boka kvinnor, jag har kontaktat 70 procent kvinnor när jag planerat. Ändå kommer det vara fler män än kvinnor här under hösten. Det är en besvikelse, och något vi måste jobba vidare med.

Vad innebär det i realiteten att arbeta för Studentafton? Kan man engagera sig?

– Vi har tio platser i utskottet, och där har alla ansvarsområden, och oftast uppstår någon ledig plats per termin. Någon har hand om ekonomi, någon har hand om resebokningar och så vidare. Tillsammans bollar vi namn på personer som eventuellt kan komma och prata, och ser om det är möjligt att genomföra. Det är väldigt tidskrävande, men också väldigt roligt. Här får man träffa människor man aldrig hade haft chansen att prata med annars.