”Det handlar inte bara om FARC”

Fredsförhandlingarna har inletts i Oslo, men kommer de ge något resultat?

– Generellt förenklas konflikten alldeles för mycket, menar den colombianska förhandlarveteranen Álvaro Leyva Durán.

Álvaro Leyva Durán är enligt egen utsago den ende colombian som står utanför såväl politiska partier som gerillarörelser som deltagit i förhandlingar mellan FARC och den colombianska staten. Han ser sig själv som en totalt objektiv betraktare av den konflikt som ständigt håller tillbaka utveckling och framsteg för hans hemland.

– Jag har varit involverad i fredsrörelsen sedan 1984. Det har tvingat mig till exil i Costa Rica under en sexårsperiod och de senaste tre åren har jag tagit en paus. Men jag kan inte hålla mig borta. Det är för viktigt för mig, säger Leyva Durán.

Olika gerillor har funnits i landet sedan 1950-talet, efter ett inbördeskrig som slutade med att de konservativa och liberala gemensamt tog makten. Leyva Durán menar att västvärlden får en alltför ensidig bild av såväl historien som de nuvarande konflikterna.

– De colombianska regeringarna har varit väldigt skickliga på att utnyttja medier för att rättfärdiga egna illdåd. FARC har inget stort stöd hos befolkningen, men det kan även i viss mån förklaras med att medierna i Colombia censurerar och förvrider deras uttalanden. Det hävdas att FARC bedriver strider med pengar och droger som motiv, men de är ideologiskt motiverade. Däremot behöver de pengarna som drogförsäljningen inbringar för att kunna kämpa mot regeringen, som får finansiellt stöd av USA.

Colombia är statistiskt sett världens fjärde mest ojämnlika land enligt FN och Världsbanken. Leyva Durán menar att huvudstaden Bogotá, som på sina håll ser ut som en västerländsk storstad, mest är vad regeringarna ”vill att inflytelserika utländska delegationer ska se”.

– Majoriteten av befolkningen besöker inte Bogotá under sin livstid. För er svenskar kan det låta absurt, varenda svensk är väl i Stockholm ibland? Men i Colombia är det inte ovanligt att människor på landsbygden inte ens vet vad Bogotá är för plats eller var det ligger. Colombia är ett stort land med stor befolkning, men markresurserna är fördelade fruktansvärt ojämnt. De rikaste fem procenten av befolkningen äger 95 procent av tillgångarna.

Men finns det någon ljusning att skönja? Och kan de pågående fredssamtalen i Oslo mellan FARC-gerillans ledare och colombianska regeringen leda till bättring?

– Generellt förenklas konflikten mycket när allting får handla om FARC. FARC är mycket omtalat i utländska medier, men i Colombia finns det fler gerillagrupper än så. Och de rika, markägarna, har egna paramilitära arméer som skyddar deras land utan att regeringen gör något åt det. För att det här ska lösa sig måste alla som spelat en roll under den här konflikten, som varat i över femtio år, sätta sig ner vid samma bord och ta sitt ansvar på allvar. Konflikten i Colombia handlar inte så mycket om 2012 som halva det senaste seklet. Det är ett inbördeskrig, men det förhindrar det inte från att vara ett av världens längst pågående krig någonsin.

 

Fakta

[checklist]

  • Álvaro Leyva Durán besökte under torsdagen Lund och talade också under Studentafton.
  • Fredsförhandlingarna inleddes i Oslo under gårdagen och är de första sedan 1999.
  • Förhandlingarna kommer att fortsätta påKuba i november.
  • FARC står för Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo. Översatt till svenska:Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé.

[/checklist]