En resa i den italienska byråkratin

- in Nyheter

Denna torsdag har jag hittills spenderat med en utflykt i den italienska byråkratin. Jag behövde nämligen skaffa mig en ”codice fiscale”, en form av skatteidentitet (tror jag) för att få hyra mitt rum. Så i morgontrafiken satte jag mig på en buss som ledde mig ut i förorten och efter lite virrande hittade jag rätt ställe. Jag kan inte påstå att jag förstod så mycket av denna handling, men allt verkar ha gått enligt planerna och nu återstår bara att kontraktet ska registreras och någon form av skatt ska betalas… En aning komplicerat, men det gillar italienare.

Igår besökte jag även Mambo vilket är museét för modern konst. Tråkigt nog var det bara jag och ett äldre par som fann den här sysselsättningen underhållande vilket resulterade i att jag spatserade runt ensam i de olika salarna, ständigt övervakad av vakter av samma dignitet som tentavakterna hemma. Det kändes sådär lagom kul att vara bevakad i varje blick och steg jag tog, men jag beklagar mest att de tretton vakter som jag räknade till inte hade det roligare. Ibland kan jag förstå att ekonomin här inte är på topp. En viss felprioritering av skattepengar kanske man kan säga.

Annars så har jag börjat läsa en distanskurs i kriminologi från LU. Den verkar mycket intressant och det känns bra att ha lite back-up högskolepoäng eftersom jag planerar att läsa lite mindre än 30 hp här. Men som Carl-Johan beskriver att kursvalssituationen är i Hongkong befarar jag även kan vara verklighet här. Så när väl min tid är kommen att välja kurser så kan det nog bli helt annat än vad jag tänkt mig. Det här med schema och framförhållning är inte topprioriteringar här.

Ikväll ska jag och Anna, min lägenhetskompis, gå på bio! Alla filmer är dubbade här, undantagsvis EN dag i veckan då EN biograf visar filmer med orginalspråk. Så aftonens timmar i biomörkret kommer bli en bra övning! Hittills så har jag hakat mig fram på italienskan och sakta men säkert återvänder minnena av ett språk som under ett par år haft en underordnad plats i min hjärna, det är en fin känsla!