Juristerna längtar efter paus

- in Nyheter
@Lundagård

Nästan hälften av juriststuden­terna funderar på att ta studieuppehåll, visar en rapport från universitetets utvärderingsen­het. En av orsakerna tros vara de hårda kraven. Kajsa Magnusson går på juristprogrammet och har tagit två uppehåll.

– Av mitt ursprungliga kompis­gäng var det bara två som gick ut i tid, säger hon.

Rapporten handlar om studiemiljön på Lunds universitet och bygger på enkätsvar från nästan 1 000 studenter. Bland annat har studenterna fått frågan om de har funderingar på att ta studieuppehåll eller hoppa av. Av juristerna är det 46 procent som säger att de har funderat på ett uppehåll.

–Jag kan tänka mig att anledningen till det är att det är en lång utbildning som dessutom är väldigt bred. Det gör att man läser saker som man inte är så intresserad av eller tycker är så kul, säger Kajsa Magnusson.

På programmets tredje termin kom Kajsa Magnusson efter och var tvungen att kämpa för att komma ikapp. Efteråt tog hon ett års avbrott och åkte till Argentina för att läsa spanska. Något som hon hade planerat sedan länge.

– Det gjorde att jag kunde känna efter och bestämma mig för att det verkligen var det här jag ville göra.

”Generös inställning till uppehåll”

Efter termin fyra tog Kajsa Magnusson ytterligare en termins uppehåll för att vara programchef på AF. Trots att juristprogrammet egentligen bara tillåter att man tar ett års uppehåll utan särskilda skäl så upplevde hon aldrig att institutionen hade några invändningar. Enligt Stephan Gavare, som är avdelningschef på juridiska institutionen, är de medvetet tillåtande.

– Vi har haft en ganska generös inställning till studieuppehåll och har egentligen inte haft någon anledning att ompröva det.

JF ska undersöka frågan vidare

Martin Andersen, ordförande på Juridiska föreningen, tycker inte att det nödvändigtvis är ett problem att många studenter tar uppehåll.

– Det beror helt på vad anledningen till studieuppehållen är. Resultaten i den här undersökningen ger oss anledning att kolla närmare på det här, och är svaret av naturliga anledningar så är det inga problem men är anledningen till exempel stress eller studiemiljön så är det klart något vi måste jobba med.

Få vill hoppa av programmet

Många jurister kanske vill ta en paus. Men att hoppa av är inte ett alternativ för lika många. Bara drygt 15 procent har sådana funderingar, vilket är lägst av alla fakulteter. Kajsa Magnusson är dock inte representativ i det avseendet.

– Gud ja, visst har jag funderat på att hoppa av. Det kan kanske bero på att jag halkade in på juristprogrammet på ett bananskal medan många andra velat läsa juridik sen de gick gymnasiet.

Nu verkar hon dock ha bestämt sig för att det är jurist hon vill bli. Till våren börjar hon läsa termin åtta och tror att hon kommer att ha en fördel av att ha gjort annat under sin studietid.

– Jag tror att man blir en bättre jurist om man har andra saker i bagaget, men man ska göra det som känns bra för en själv. Jag vet ju andra som har tagit uppehåll och sen aldrig kommit tillbaka, säger hon.

 Text: Sebastian Hagberg & Jessica Pamp 

Universitetens områden

LTH: Lunds tekniska högskola

S: Samhällsvetenskap

N: Naturvetenskap

EHL: Ekonomihögskolan

HT: Humaniora och teologi

J: Juridik

M: Medicin