Civilekonomprogrammet läggs ned

- in Nyheter, Studentliv
@Virve Ivarsson

Till hösten försvinner civilekonomprogrammet från Lunds universitet och kandidatprogrammet struktureras om. Precis som vid införandet av praktik har denna förändring sin internationella förklaring.

– Nästan allt vi gör är relaterat till att vi vill vara internationellt gångbara, säger Fredrik Andersson, rektor vid Ekonomihögskolan.

 

I dagsläget finns det två ekonomiprogram vid Lunds universitet: kandidatprogrammet i ekonomi och civilekonomprogrammet. Det har dock blivit allt svårare att förklara vad som egentligen skiljer de två programmen åt.

– Från början var tanken att civilekonomprogrammet skulle vara mer yrkesinriktat och kandidatprogrammet mer teoretiskt, men programmen är i själva verket väldigt lika och studenterna hoppar mycket mellan dem. Det kräver en hel del resurser, säger Anna Swärd, vice ordförande för Lundaekonomerna.

Hon är positiv till förändringen som hon tror att ekonomistudenterna kommer att vinna mycket på, särskilt eftersom de kommer att få vara delaktiga i utvecklingen av programmet.

Men hur kommer då det nya upplägget att se ut?

– Det har vi egentligen inte bestämt ännu. Men vi kommer att slå ihop det bästa från de båda programmen till en ekonomi kandidat. Den viktigaste förändringen är att du söker ett program på tre år och sedan kan välja att läsa en master på ett år, säger Martin Blom, programdirektör för det nya programmet.

Fredrik Andersson, rektor vid Ekonomihögskolan menar att civilekonomprogrammet har varit svårt att förklara internationellt samtidigt som många ekonomistudenter redan på grundterminerna rör sig i internationella miljöer. I internationella utbildningsmätningar spelar även antalet avhopp stor roll, någonting som han tror kan minska med det nya programupplägget.

Den förhoppningen delar även Anna Svärd.

–Vi genomförde en studiesocial undersökning inom programmen som visade att klasstillhörighet var någonting som många saknade. Med det förra upplägget har studenten kunnat plocka ihop kurser till ett program lite hur som helst. Jag tror absolut att antalet avhopp kan minska om man går programmet i en klass.

Tidigare har aspirerande civilekonomer kunnat välja en språkinriktning när de sökt till programmet, den möjligheten försvinner dock till hösten.

– Men man kommer fortfarande kunna välja att läsa ett språk under den valbara terminen, säger Martin Blom, programansvarig.

Han menar att en valbar termin med största sannolikhet kommer att finnas inom programmet, det är dock tveksamt om de blir fler.

– Vi håller även på och tittar på om vi ska behålla alla inriktningar, jag tror att vi kommer att minska antalet, säger Martin Blom.

Till ansökningsdagen den 15:e mars ska planerna för det nya programmet vara spikade.

Läs även: Nu får ekonomerna praktik.