The Girl with the Dragon Tattoo

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Tiden går verkligen fort när man har roligt. Det känns som att jag knappt börjat terminen och om tre dagar är det redan dags för lov(?)!

Känns som en otrolig lyx att vara ledig en hel vecka från universitetet i början av februari, men Chinese New Year är heligt och otroligt viktigt för många personer här, så det är ju ganska förståeligt att det kräver sin ledighet.

Träffade en hongkonges vid namn Jeanie på föreläsningen idag som ville åka på utbytestermin till Sverige. När jag frågade varför sa hon ”Because of the novels about the Girl with the Dragon Tattoo!”. Undrans om Stieg Larsson visste att hans verk skulle slå stort även utanför Sverige?

Jag försökte i alla fall övertyga henne om att Lund hade bäst studentliv i Sverige och att hon borde söka dit, och hon lät hyffsat övertalad om det. Hon tyckte jag och mina bytiskompisar skulle hänga med och fira Chinese New Year i Victoria Park senare i veckan, för det är tydligen det man gör. Enligt rykten är det en gigantisk blomstermarknad eller blomsterutställning där fram till på söndag, som ska vara vacker i all sin prakt.

Det gläder mig att Hedvig trivs i Bologna! På fredag stänger vi omröstning om vem som har bäst rumsutsikt, så har du inte röstat än – gör det här!

Myter om Hongkong som kan bekräftas:
1: Pinnarna. Allt utom smörgåsar och soppa äts med pinnar (om man inte går på något västerländskt hak då. Där finns fortfarande kniv och gaffel).

2: Längden.
Innan jag åkte avfärdade jag påståendet om att ”alla asiater” är otroligt korta som trams och grov generalisering. Men jo, majoriteten av studenterna på Campus eller på stan mäter runt 150-160 cm i strumplästen.

3: Mittens rike
. Det är vad kineserna kallar sitt eget land. Och politiskt, ekonomiskt och kulturellt är det väldigt mycket som kretsar kring Kina och dess utveckling just nu. Och detta var ju en av anledningarna till att jag kom hit!

4: Sova på alla platser. Tobias Stefansson (lundagårdsskribent) var på utbyte här 2011 och hade berättat för mig att de hongkongesiska studenterna sover överallt och närsomhelst förutom på sitt eget rum och om natten. Och ja, det stämmer, man kan hitta en sovande student lite varsomhelst. I biblioteken, på Starbucks, på parkbänkarna, i hissen…

5: ”Ett land, två system”. När Hongkong återförenades med Kina år 1997 fastslog en lag att Hongkong skulle få ha ett eget samhällssystem fram till 2047. För hongkongeserna är det därför extra viktigt att tydliggöra att man är väldigt självständig gentemot övriga Kina, men däremot gärna firar samma kulturella högtider.

Bubblare:
Laissez-faire. Att staten inte beblandar sig i hur företagen använder sina resurser.

Korruption. Ska enligt rykten finnas gott om i Hongkong. Har dock inte stött på något än när jag varit inne i det byråkratiska maskineriet.