Sköterskorna står utan kårordförande

- in Nyheter, Studentliv
@Tor Gasslander

Vårdvetenskapliga studentföreningens ordförande kan vara den sista av sin sort. När verksamhetsåret tar slut finns ingen efterträdare.

 

På Våvs, den studentkår som organiserar framtida sjuksköterskor, röntgensköterskor och arbetsterapeuter, finns 600 anslutna medlemmar.

Inte en enda av dem är intresserad av att ta över ordförandeposten till nästa verksamhetsår.

Felix Molin, nuvarande sektionsordförande, står i dagsläget utan en efterträdare.

– Det ser mörkt ut, det gör det. De förhoppningar jag har haft som person har inte införlivats.

Om ingen ställer upp blir naturligtvis ingen vald, och vad händer då?

– Föreningen går ju inte under. Problemet är att man tappar väldigt mycket av kårens huvudverksamhet. Den största förlusten är studiebevakningen, och det är en direkt följd av att man inte sitter med på möten.

Måste man ha en heltidsarvoderad för att ha verksamheten igång?

– Det skulle ju gå, i teorin, att omfördela ansvar och så, men man skulle behöva vara ett organisatoriskt geni. Och man skulle ändå förlora något slags helhetsbild.

Den del av kårens verksamhet som består i att sammanföra studenter och underlätta kommunikation ser Felix Molin dock som mindre akut hotad. Helt enkelt eftersom kåren inte längre har ett lika viktigt ansvar där som tidigare.

Att till exempel anordna råd med representanter för de olika utbildningarna behövs knappast när de flesta klasser redan har en Facebookgrupp där de kan diskutera och lyfta gemensamma frågor.

Enligt Felix Molin är det faktum att ingen vill söka ordförandeposten en utveckling som började redan med kårobligatoriets avskaffande och det minskade medlemsantal det innebar.

– Det är en negativ spiral. Alla våra utbildningar är bara tre år, och det tar ganska lång tid att inse vad kåren faktiskt gör. Dessutom är många med i kåren bara för att få gå på nation och så. Med färre aktiva blir det naturligtvis ännu svårare att nå ut med vad vi gör till studenterna.

På måndagen ska Våvs hålla ett extrainsatt fullmäktigemöte för att diskutera hur man ska hantera ett verksamhetsår utan den heltidsordförande som tidigare hållt i trådarna.

– Vi kommer ju fortfarande ha en ordförande, som är sammankallande och så, men det blir inte samma sak, säger Felix Molin och liknar det kommande verksamhetsåret vid en rymdsond.

Kanske, vid slutet av nästa verksamhetsår, kan någon hitta resterna av det ordförandeskap han lämnar nu och återuppta arbetet.