Bland generaler och katoliker

30-åriga kriget rasar, Jöns Bund ska ta gisslan och Karl X Gustav är förälskad i sin kusin Kristina. Helsingkronaspexets återuppsättning har vad som krävs för nationsspex, tycker Lundagårds recensent.

Axel Oxenstierna är bekymrad över att 30-åriga kriget inte går svenskarnas väg. I Tyskland sitter bonden Munther som bara vill ha fred för att kunna odla sin åker. Samtidigt smider katolikerna planer på att kidnappa drottning Kristina med hjälp av agent 700 Jöns Bund.

Där har ni några av ingredienserna i 30-åriga kriget eller Har jag närt en katolik vid min barm? som ges av Helsingkronaspexet. I år är det även 30 år sedan nationsspexet startades och är därmed ett av de äldsta nationsspexen i Lund.

Spexet innehåller en stor repertoar och bredden av musikinstrument i orkestern ger föreställningen en fyllig känsla. Skådespelarna är synkade och det märks att de har roligt på scen, vilket smittar av sig snabbt på publiken. Föreställningen hade dock tjänat på att ha en diskretare ljussättning – det är omotiverat mycket discolampor på de framföranden som  tycks vara menade att vara stämningsfulla. Tyvärr brister ljudsättningen från skådespelarnas mikrofoner också, men eftersom lokalen är liten och känslan intim klarar skådespelarna av att få ut sången till åhörarna.

30-åriga kriget har en tydlig röd tråd och har traditionsenligt fyra akter. Trots dess längd på över två timmar är det få tillfällen då tempot sackar och det är väl egentligen bara när bissen blir för många och långa som föreställningen tappar tempo. Men i vissa fall är bissen verkligen befogade – i Helsingkronaspexet finns många skådespelare med ett stort register som är en fröjd att ta del av.

 

Bästa sånginsats: Ingalunda Allehandas ”Här är en korrespondent” (tolkning av ”Lämna Inga Dörrar På Glänt” från musikalen Chess).

Bästa biss: Carl Gustafz tolkning av ”Eloise”

Bästa skådespelarinsats: Drottning Kristina

Gladast på scen: Legoknektarna

Bästa ordvitssjok: Generalerna Torstensson och Banér

Fakta

[checklist]

Helsingkronaspexet

  • Spelas torsdag, fredag och lördag klockan 19:30.
  • Pris: Student/Pensionär 80 kronor, Icke-student 120 kronor.
  • Biljetter kan köpas på Helsingkronas expedition eller på Studentinfo i AF-borgen.

[/checklist]