Stormig afton i kvinnlig entreprenörsanda

- in Kultur & Nöje

Ett fullsatt stadshallen mötte podcastarna Hannah Widell och Amanda Schulman under torsdagen. Aftonen började med stormen Sven och slutade i feminismfrågor.

 

Kristin Nord från Sydsvenskan var kvällens moderator. Foto: Tim Jedeur-Palmgren
Kristin Nord från Sydsvenskan var kvällens moderator.
Foto: Tim Jedeur-Palmgren

En övervägande kvinnlig publik applåderade in systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman till Studentaftonskvällen. Några få män hade vågat sig dit, vilket uppskattades av gästerna. I frågorna som ställdes märktes ett stort intresse för podcasten, ”Fredagspodden”. I podcasten tar de upp allt ifrån vardagsfrågor om familj och karriär till små personliga terapisessioner. Att våga ”bjussa” på sig själv kan ses som fult, förklarar de, men något de tycker är viktigt både för dem och de som lyssnar.

– Redan vid avsnitt tre hände något där vi vågade släppa gränser. Vi ger mycket av oss själva, men får lika mycket tillbaka av de som lyssnar, säger Amanda Schulman.

Intervjun sköts av moderator Kristin Nord, till vardags nöjes- och kulturreporter på Sydsvenskan. I förhållande till systrarnas öppna och medievana svar känns frågorna inte alltid relevanta, ett förslag på ett ”terapeutiskt doftljus” förvillar både gästerna och publiken. Duon har absolut inga problem med att prata om det publiken vill höra. Podcastens utformning får mycket utrymme, men också den känsla för entreprenörskap som driver systrarna.

Studentaftonen var slutsåld.  Foto: Tim Jedeur-Palmgren
Studentaftonen var slutsåld.
Foto: Tim Jedeur-Palmgren

Amanda Schulman startade ett café i Stockholm när hon var sexton år, och Hannah Widell började arbeta för Veckorevyn i nionde klass. Sedan dess har de båda hunnit med allt från programledarroller och bloggar till dagens bolag som de äger tillsammans. Förutom podcasten är de nu aktuella med en kokbok och ett eget vin.

– Det händer något magiskt när man kan komma på en idé på morgonen, ha den halvt förverkligad på eftermiddagen och sedan två månader sedan finns den. Man ska uppskatta och respektera idéprocessen, säger Hannah Widell.

Samtalet gick i feminismens och systerskapets tecken. Oundvikligen har tjejerna blivit jämförda med duos som ”Filip och Fredrik” och Amanda Schulmans mans podcastduo ”Alex och Sigge”, och de beskriver ett hårt klimat i mediabranschen.

– Vi har blivit särbehandlade för att vi är kvinnor. Men vi har vågat ställa krav, vi vill våga ta lika mycket betalt som män, säger Hannah Widell.

Duon riktar också många råd till större delen av den yngre kvinnliga publiken. De påminner om att ta vara på studenttiden och plugget, som är något de känner att de saknat, och att se det positiva i att bli äldre.

– Ta chansen och jobba jobba jobba, var anställd, plugga, och sen när ni blir äldre kan ni starta något eget, om ni vill göra det. Att bli äldre är underbart, säger Amanda Schulman.