Från Låktatjåkko fjällstation till Sydskånska nationen

- in Kultur & Nöje
@Beri Zangana

Nystartade rapgruppen Alaska bjuder in till en exklusiv spelning på Sydskånska nationen ikväll. För Lundagård berättar de om den dalande lärarkarriären, bomberjackorna och nyvalet.

Det var uppe i Låktatjåkko fjällstation, på Sveriges högst belägna hotell i Lappland som Alaska grundades. Johan Renfeldt (tidigare Movits) är tillbaka i Lund tillsammans med Zakarias”Zacke” Lekberg med ett nystartat samarbete. Rapparna ska ikväll ha en exklusiv spelning på Sydskånska nationen.

Det är andra gången de kommer till Lund för att spela på nation. Johan har varit tidigare varit på plats med Movits medan Zacke har kört själv.
– Det ska bli skitroligt. Jag är svinpeppad på att köra något som man inte kör annars. Det är ”The grand premiere” som vi har i helgen, säger Johan.
– Det är bra grundstämning bland studenter och det är nice, säger han.

Att Lund slår hemmaplanen Luleå råder det ingen tvekan. Något som samtidigt är synd tycker de båda.
– Luleå har problem att koppla samman studenterna med staden medan det känns som att Lund har en bättre koppling. I Luleå ligger Campus utanför stan vilket gör att studenterna aldrig orkar ta sig in till klubbarna i stan, säger Zacke.
– Ni hänger på nationerna för det är billigt och soft, eller hur?

Ingen av dem har studerat i Lund men Johan har några akademiska poäng i bagaget medan Zacke har satsat helhjärtat på musiken.
– Du har väl ett par poäng, säger Zacke och kollar på Johan.
– Jajemän för fan alltså! Jag har pluggat historia och religion i ett och ett halvt år vid Göteborgs universitet. En gång i tiden tänkte jag att jag skulle bygga någon sorts lärarkarriär men sen sket jag i det.

Hela Alaska–projektet har fötts ur en spontan tanke. Båda hade precis släppt sina egna plattor och kände mest för att ”rappa” av sig och få ut tankar ur huvudet. Det som började som en singel slutade som en platta.
– Singeln uppstod egentligen från ingenting, det var en låt som bara växte fram, man kom på coola idéer. Vi tänkte att det skulle vara kul att göra något som absolut inte är ambitionslöst utan mer att det inte behöver passa in någonstans, säger Zacke.

”Bomberjacka” som var den första singeln de släppte kom att bli politiskt laddad. Demonstrationen i Kärrtorp, främlingsfientlighetens framfart runt om i Europa och nazistiska rörelser i Sverige har fått dem att reagera och skriva av sig.
– Det är ju nyvalstider, säger de och skrattar.
– Just den låten, det har ändå varit väldigt mycket naziprylar runt omkring sen Kärrtorp och generellt senaste året. Vi har ju ändå sett nazister i bomberjackor kuta runt och spöa folk, säger Johan.
– Det vi kom fram till var att det är jävligt roligt att rappa om bomberjackor men det är en ganska tydlig symbol som har varit amerikanska piloters plagg under andra världskriget för att bomba nazister, sen tog nazisterna dem, sen tog Stockholms Fashion Week tillbaka dem, säger Zacke.
– Vi ville belysa hur nazister försöker stjäla olika symboler, säger Zacke.
– Det är alltid spännande med valår och man blir peppad på att göra mer politisk musik just då. Man gör låtar efter vad man upplever, och ser, vilka intryck man får, säger Johan.

Det samarbetet som började som en rolig idé och slutade som en platta vill Alaska fortsätta med. Att samarbeta med andra inom svensk hiphop är heller inget de utesluter.
– Nej men vi är samarbetsvilliga med alla till skillnad från andra. Vi vill inte tvinga fram något nyval, säger Zacke och skrattar.

Texterna ska memoreras och ljudet ska soundcheckas. Alaska är laddade inför sin spelning på Sydskånska nation ikväll. Och ladda upp ska de göra.
– Det är det vanliga, spa och champagne, studentlivet, säger Johan och skrattar.

Läs recension och se bildspel från spelningen på lundagard.se imorgon.

Fakta: Alaska på Sydskånska nationen

  • Vad: Hiphopgruppen Alaska spelar
  • Var: Svartklubben på Sydskånska nationen
  • När: Ikväll torsdag klockan 22.
  • Pris: 120 kronor