Våghalsig kock satsade på matvagn

- in Nyheter
Jonathan Axelsson driver matvagnen Dunders. Foto: Axel Hilleskog
Jonathan Axelsson driver matvagnen Dunders. Foto: Axel Hilleskog

Jonathan Axelsson är idag stolt ägare till matvagnen Dunders, som gjorde succé på Malmöfestivalen med en Choucrote – en fransk rätt med saltat fläsk och surkål – och belönades med högsta betyg av Sydsvenskan. Men vägen dit kantades av både idel hårt arbete och en hel del tur.

I juli förra året fick han ett samtal från Malmö kommun och frågan om han skulle kunna tänka sig att sälja mat på Malmöfestivalen. Jonathan hade nyligen spontanköpt en matvagn på blocket och hade inte tänkt sälja mat på Malmöfestivalen, än mindre funderat på vad han skulle servera. Det visade sig att Malmö kommun varit så pass nöjd med den tidigare ägaren till Jonathans vagn, att de valde att pröva lyckan med den nye ägaren efter att en annan aktör dragit sig ur. Jonathan bestämde sig för att tacka ja, trots att han var totalt oförberedd. Och han kom knappast att välja den lättaste vägen…

– Jag hade ingen aningen om hur mycket vitkål jag skulle behöva till min Choucrote så jag köpte 250 kilo, vilket var en rejäl chansning.

– Det tar ungefär fyra veckor för vitkålen att surna och bli till surkål, vilket var precis så mycket tid jag hade på mig, så när jag väl skulle börja tänkte jag – vad fan har jag gett mig in på? Men det var bara att köra på, säger Jonathan.

Långa pass och oregelbundna arbetstider tillhör vardagen för kockar, men att driva en matvagn visade sig vara ännu mer slitsamt.

– Jag startade klockan sju på morgonen i ett produktionskök som jag fått tillgång till genom en tidigare arbetsgivare. Runt klockan tio var jag på plats i vagnen varefter det var full rulle i tolv timmar. Vid midnatt begav jag mig tillbaka till produktionsköket och lagade mer mat inför morgondagen. Jag kom inte hem förrän klockan tre om morgnarna, säger Jonathan.

– Men trots allt slit, var det värt det. När man gör något för sin egen skull ser man det inte som ett jobb, och om man dessutom får uppskattning för sin mat går allt lättare. Jag hade dock aldrig klarat av att sköta Dunders utan hjälp från vänner.

Idag jobbar Jonathan på restaurangkedjan Spoonerys centralkök där han hjälper till att ta fram nya soppor och grytor, och han gör även inhopp då och då på restaurang Far i Hatten i Malmö. Jobbet på Spoonery innebär arbetstimmar mellan klockan åtta till fyra, vilket kommer ge honom tid att förbereda maten till Dunders, när matvagnen väckts ur sin vinterdvala. Då hoppas han på ett enklare regelverk från Malmö kommun, som liksom resten av Skåne, ligger långt efter Stockholm och Göteborg när det kommer till matvagnar och foodtrucks som serverar högkvalitativ mat.

– Hyran är hög men den hade varit okej om kommunen inte varit så strikt vad det gäller parkeringstillstånd och tidpunkterna när man får servera mat. Kommunen borde stödja möjligheten för Malmös invånare att köpa superbra mat för 60-80 kronor. Jag tror att det skulle blåsa nytt liv i stan.