Veteranmonument i Botan

- in Nyheter
@Beri Zangana

Hallå där… Roger Klang, militärt överintresserad person, som lämnat förslag om ett minnesmonument för krigsveteraner i Botaniska trädgården.

Roger Klang. Foto: Privat
Roger Klang.
Foto: Privat

Botaniska trädgården som ägs av Lunds universitet borde få ett minnesmonument för krigsveteraner. Det medborgarförslaget har Roger Klang lämnat in.

Vem är du?
– Jag är en militärt överintresserad person som just nu är sjukskriven. Jag har skickat in ett förslag på att ha en minnesplakett i Botaniska trädgården till kommunen och universitetet.

Varför ska det sättas upp ett minnesmonument i Botaniska trädgården?
– Det behöver inte vara i just Botaniska trädgården men det är ett fint ställe att rama in ett minnesmonument på. Jag har gett förslag på att ha det i andra centrala platser i Lund också.

Hur ska monumentet se ut?
– Jag tänker mig en 2-3 meter lång plakett med ett antal hundra namn på de svenska soldater som dött från andra världskriget fram till idag. Bredvid dammen finns en byst och jag tänkte mig att den kunde stå där.

Hur ska monumentet finansieras?
– Det där har jag ingen aning om alls men jag tycker att civilsamhället ska ta hand om den kostnaden.

Vad har universitetet för kopplingar till krigsveteraner?
– Där är ju ingen koppling mellan universitetet och krigsveteraner men jag tycker ändå att det passar bra att ha det i Botaniska trädgården. Var den står är inte viktigt för mig utan det viktiga är att där finns ett minnesmonument. Fördelen med att ha den i Botaniska trädgården är att det är vackert och passar bra där.

När tänkte du att det här skulle uppföras?
– Jag tycker det ska sättas upp så fort som möjligt.

Kommer alla att uppskatta det? Borde inte de som deltagit i humanitära insatser också hedras?
– Jag tror inte att alla kommer att uppskatta det men många däremot. Jag skulle gärna vilja att det här monumentet hedrade de 2000 svenska sjömän som dog under andra världskriget, det var också en viktig uppoffring. Det är väldigt mycket som är fokuserat på fredsinsatser idag. Däremot vill ingen hjälpa de försvarsmaktsanställda. Ett samhälle som lämnar försvarsmaktsanställda att hedra sig själva är inget hedervärt samhälle.