Kommunen positiv till byggplaner

- in Nyheter
@Annika Skogar

Det blev tummen upp för Lunds nations byggplaner igår när nybygget diskuterades i byggnadsnämnden.

Lunds nation har planer på att bygga fler bostäder. Bland annat genom ett nytt bostadshus på nationens innergård. Igår var frågan uppe hos kommunens byggnadsnämnd.
– Vi kunde konstatera att från politiskt håll är alla partier positiva till det här, säger Björn Abelson, ordförande i byggnadsnämnden.
– Vi är väldigt glada över att nationerna också vill bygga fler bostäder.

Nu ska Lunds nations byggplaner skickas vidare till Stadsbyggnadskontoret som ansvarar för att ta fram en detaljplan.
– Detaljplanen skickas sedan ut för samråd med bland annat grannarna i kvarteret för att se vad de tycker. Det finns ju alltid en risk att det blir överklaganden när det är något som ska byggas såhär mitt inne i staden, säger Björn Abelson.

Bereder möjligheten
Paul Pierce, vd för Lunds nations studentbostadshus, är positiv till beskedet men poängterar att det här är långsiktiga planer och ingenting som nationen otåligt vill sätta igång med nu.
– Det handlar mer om att bereda möjligheten. Vi kanske inte känner just nu att vi behöver bygga men någonstans måste man ju börja. Allt sånt här tar väldigt lång tid, säger Paul Pierce.

Det tog drygt tolv år för nationens nya studentbostäder på Arkivet att gå från idé till inflyttning. Pauk Pierce påpekar också att det inte är säkert att alla planer kommer att bli verklighet.
– Vi vill snarare se till så att vi inte har några hinder om vi väl bestämmer oss för att bygga ett nytt hus.
Har ni råd att bygga mer?
– Ja, det har vi. Men som sagt, det tidigaste en spade kommer sättas i marken är 2018, säger Paul Pierce.