I drakarnas blickfång

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under onsdagen gick universitetets entreprenörstävling Dragons at the University av stapeln. Årets storvinnare: Kodning för ungdomar.

– Använd studietiden till de oväntade grejerna och tänk de där tankarna som inte behöver vara så himla färdiga.

Så sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra när hon besökte Studentafton i onsdags. Samtidigt gick sex studentpar från masterprogrammet vid Lunds universitet upp och presenterade sina genomtänkta affärsidéer för fem riskkapitalister från Sveriges näringsliv.

Tim van Dijk och Caroline Mensch. Foto: Simon Cesarini
Tim van Dijk och Caroline Mensch.
Foto: Simon Cesarini

BBC-koncept
Konceptet kallas ”Dragons at the University” och är universitetets egen version av BBC:s förlaga Dragons’ Den. Genom att pitcha sin affärsidé ska de sex lagen försöka övertyga de fem drakarna att just deras idé är värd att investera i. I potten ligger 16 000 kronor i prispengar.

En av de sex grupperna som ska presentera sin idé för drakarna kallar sig själva You++. Bakom namnet står studenterna Caroline Mechine från Tyskland och Tim van Dijk från Holland. De har jobbat på sin idé sedan i oktober och är spända av förväntan. Också lite stressade.
– Vi hinner inte ta det här nu. Vi måste förbereda oss, säger Caroline Mensch och drar med sig sin kompanjon därifrån när jag frågar om en intervju.

Kodning kan kirra kosingen
You++ är det första laget ut som ska presentera sin idé för drakarna framför ett hundratal besökare i Lilla salen i AF-borgen. Framför fem vakande ögonpar inleder Tim van Dijk lagets pitch:
– I dag blir det allt viktigare att förstå förstå och kontrollera det digitala – inte bara att använda det. I dag är kunskapen om programmering lika viktigt som kunskaper i matematik eller naturvetenskap, säger han och hämtar andan:
– Därför presenterar vi för er: You++, en plattform för onlineutbildning som lär ut konsten att koda och programmera till elever i åldrarna 9-14 år.

You++ är ”cool kodning för coola barn”, som företagets slogan lyder. Det är en onlineplattform som Caroline Mensch och Tim van Dijk ämnar sälja till skolor och föräldrar, för att de i sin tur ska kunna drilla sina barn i kunskapen om kodning. De båda studerar på masterprogrammet i entreprenörskap vid Ekonomihögskolan och ser kodning som framtidens heta skolämne.
– Utbildningen måste hålla jämna steg med samhällsutvecklingen, säger Tim van Dijk.
– Digitalt är framtiden och att kunna kodning kommer i framtiden vara lika viktigt som att räkna och läsa, säger Caroline Mensch.

Storskalp och 8000 pix
När You++ är klara med sitt framträdande, följer en lång väntan när de övriga fem deltagarna ska presentera sina idéer. Bland annat visas en skid-gps och en presentationspenna upp.

Men den som väntar på någonting gott, väntar aldrig för länge. När det är dags för att utnämna vinnarna i de olika kategorierna tar You++ en storskalp. Som vinnare i tre av de fem kategorierna – vinnande lag, idéns potential och publikens favorit – kammade duon hem hela 8000 kronor.
– Det känns förstås jättebra. Jag kan inte riktigt förstå det, säger Tim van Dijk.

Nu siktar företaget framåt:
– Vi räknar med en lansering innan sommaren och kommer då att släppa en gratisversion för att sätta ett avtryck på marknaden.

Viktigast var nog dock inte pengarna, utan det förnyade självförtroende det innebar att få drakarnas gillande blickar.