Borgar för nytändning i Campus studentliv

- in Nyheter

Nya studieplatser, fyra gånger så många platser vid sittningar och rum fyllda med möjligheter. Efter tre års planerande och kompromisser har Helsingborgs nya studenthus Helsingborgen öppnat.

I onsdags invigdes officiellt Helsingborgs nya studenthus Helsingborgen. Med tre stora studentboenden inom bara några minuters radie och närmare fem minuters gångväg till Campus Helsingborg, ska Helsingborgen bli ett centrum för studenterna på Söder i Helsingborg.

– Det känns jättespännande. Vi vill verkligen att Söder ska bli studenternas stadsdel och vi har lagt ganska mycket resurser på att få till det här. Det är en viktig nystart för stadens utveckling och för att stödja Campus Helsingborg framåt, säger Palle Lundberg, stadsdirektör för Helsingborgs stad.

Helsingborgens bar är förstås redan up and running. Foto: Christina Zhou
Helsingborgens bar redan fylld och körklar. Foto: Christina Zhou

Också bland studentrepresentanterna är känslan god.

– Det är väldigt mycket glädje bland oss i föreningarna. Det är ingen som riktigt vill gå hem, så även man inte har saker att göra så stannar folk kvar för att känna stämningen i huset, säger Johan Cederberg, ordförande i samhällsvetarkårens Helsingborgssektion Agora.

Resultat av samarbete
Redan för tre år sedan började tankarna på att det tidigare studenthuset Villan inte höll måttet. I takt med att Helsingborgs studentliv växte, så växte också sökandet efter nya alternativ för en hemvist för studenterna.

Snart därefter dök det gamla församlingshemmet på Furutorpsgatan upp. Det inledde några års diskussioner och möten mellan Helsingborgs stad, studentorganisationerna och externa konsulter.

– Egentligen har vi inte haft så mycket svårigheter, förutom då att det blivit framskjutet en del. Det har ju varit stressigt till och från, och det kan ju alltid bli problematiskt när det är många olika viljor som ska bestämma en sak, säger Andreas Christensson, ordförande för studentorganisationen Stampus.

– Men vi har haft möten med Helsingborgs stad kontinuerligt under tidens gång, och de har lyssnat väldig mycket på vad vi har för önskemål. Så det samarbetet har fungerat jättebra, fyller Johan Cederberg i.

Peter Arvebro är enhetschef för högre utbildning och kompetens på Helsingborgs stad. Han tror att Helsingborgen kommer att ge studentlivet helt nya förutsättningar.

Peter Arvebro,
Peter Arvebro, enhetschef för högre utbildning och kompetens på Helsingborgs stad. Foto: Christina Zhou

– Nu kommer det finnas helt nya möjligheter att hålla det samlat och ha öppet oftare. Ett studentliv som mer påminner om det på större studieorter, där man kan hitta på någonting nästan alla kvällar i veckan och fortfarande röra sig inom studentlivet och studentvänliga priser, säger han.

Fyllt med möjligheter
Förutom att de nuvarande organisationerna och verksamheterna kommer kunna expandera sin aktivitet, innebär Helsingborgen också nya möjligheter för initiativ till projekt och engagemang.

– Vi har så många rum att vi knappt vet vad vi ska göra med dem. Vilket ju såklart är någonting jättepositivt!, säger Andreas Christensson ordförande i Stampus.

Andreas Christensson och Johan Cederberg hoppas också att Helsingborgen ska kunna bli en öppen mötesplats där studenter helt enkelt kan träffas och umgås tillsammans.

– Känslan ska ju vara lite grann ”Ska vi gå in och hänga på Borgen?”, säger Johan och Andreas.