Ett försvar åt vårsolen

- in Krönika/Studentliv

Studentlivskrönikör Andrea Ax Karlsén anser det livsviktigt och i studentens rätt att utnyttja soltimmarna.

[ads1]

April är välkomnad med öppna armar. Vi kastar våra vinterkappor och varma halsdukar långt in i mörka hörnor av garderoben. Vi slänger D-vitaminburkarna i soptunnan och tar fram våra Ray Ban Wayfarers som vi inom citationstecken ”ärvt av våra farföräldrar”.

Diskussioner i huvudet bollas fram och tillbaka. Ska jag ta till vara på min universitetstid och utnyttja all tid till den där viktiga uppsatsen? Eller ska jag kanske vara lite utomhus, och ta mig ur den klassiska vinterdepressionen?

”Äsch, ett D är minst lika bra som ett A väl?”

”… Betygen spelar väl ingen roll egentligen?”

Och så byts kurslitteratur och bibliotek ut mot kaffemuggar och picknickfiltar i parken. Inomhustidsfördriv så som streamningen av Game of Thrones stängs av. Vi glömmer helt bort viktiga deadlines fram till ett par timmar innan, och hafsar ihop något som duger i all hast.

Problemet, skulle jag vilja säga, finns hos alla studenter. Vi lever med ett ständigt grått moln över våra huvuden, och kalla vindar större delen av året. Vi räknar ner dagarna till den där första vårdagen, och drömmer om jeansshorts och isglass.

Jag tänker på den där reklamen för pensionssparande, som säger att livet är inte dagar som går, utan stunder vi minns. Tänk så många fantastiska stunder vi kan skapa och sen minnas genom att gå ut! Vi kan möta nya spännande människor, som vågat sig ut från vinterdvalan. Vi kan plocka blommor och spela kubb och annat som är livsviktigt att ha gjort i livet!

Vi kan spela brännboll i parken. Vi kan grilla och dricka folköl. Allt det där som krävs av framtida arbetsgivare att en gjort, och har kunskap om.

Kan en klandra oss för att hellre sätta oss i lä med ansiktet i solen och njuta av denna ovanlighet, i stället för att kuckelura i en föreläsningssal? För att hellre springa barfota runt i botaniska än svettas på Lux?

Nej, det borde vara vår rätt att skita lite i vardagen när solen äntligen visar sig! Vitaminbrist är farligt för hälsan, och hälsan ska alltid komma först!

Så ut i vårvädret, kära kursare! Lägg ner böckerna för en dag! För vi bor i ett land där solen sällan lyser.

And winter is coming…