Toppdesignern: ”Jag gillar inte stilpoliser”

- in Intervju
@Beri Zangana

Om inte Ida Sjöstdt hade blivit designer, hade hon nog blivit journalist. I samband med Studentafton fick Lundagård möjligheten att ställa några frågor till en av Sveriges ledande kläddesigners.

Du gillar mycket en hel del glitter och spets. Hur skulle du bedöma min helsvarta outfit idag?
– Jag klär mig själv väldigt ofta i svart. Man ska klä sig i vad man känner sig bekväm i. Men i mina kollektioner använder jag mig av mer färg. Jag gillar inte stilpoliser och moraliserar aldrig hur någon annan klär sig.

Hur lyckades du som student förena en smal budget med ditt klädintresse?
– När jag pluggade i London jobbade jag extra nästan hela studietiden i en second hand-affär. Eftersom att jag jobbade i butiken kunde man även plocka med sig lite godbitar, haha. Eller i alla fall få dem till ett bra pris. Sen sålde jag grejer för att kunna köpa något nytt.

På vilket sätt utmanar du det skandinaviska modet?
– När jag startade kände jag att det jag gjorde, inte riktigt fanns. Jag skulle inte säga att jag utmanar utan kanske tar mer plats. Modet då var väldigt street-influerat och jag körde mycket spets och glitter.. Det var mycket vardagskläder. När jag började så var det en annan typ av mode som var inne. Folk klädde inte upp sig på samma sätt som de gör i dag. Modet förändras hela tiden.

Sommarens tre måste-plagg?
– Hmm, kanske en skön klänning, gärna i spets. Jag tycker det är skönt med herrskjortor på sommaren och sen en bra bikini som man kan både sola och bada i.

Brukar du själv använda dina egna kläder?
– Inte just i dag, men oftast har jag mina egna kläder i kombination med annat.

Har du någon favoritdesigner?
– Det beror på vad man kollar på. Riccardo Tisci. Valentinos couture klänningar. Chanel har roliga visningar.

Varför går alla studenter med Kånken-väskor?
– När jag gick på lågstadiet skulle man ha Kånken-väska, gärna klottra på den också. Det verkar ha blivit en trend igen. Det är ju en praktisk och bra väska.

Om du inte hade blivit designer vad hade du blivit i stället?
– Jag gillar ju att skriva, kanske journalist som du.