Framtidens konstnärer håller vernissage ikväll

- in Kultur & Nöje

I dag den 9 mars öppnar examensutställningarna för bachelor-studenterna som läser på Konsthögskolan i Malmö samt för masterstudenten Ellinor Lager som har en soloutställning. Lundagård besökte Mazettihuset i Malmö under pressvisningen i går för att ta tempen på studenterna.

Vi möts av ett kreativt kaos när vi åker upp på tredje våningen på Bergsgatan 29 där bachelor-studenterna ställer ut. Coca-cola-burkar på golvet och studenter djupt fokuserade på att ställa i ordning och lägga till de sista detaljerna innan utställningen slår upp portarna.

Samaneh Roghani är en av studenterna som ställer ut. Hon har jobbat med ett videokonstverk som projiceras på hängande rep från taket. Man får gå igenom de hängande repen och in i ett litet rum bakom där reflektioner från projektionen bildar skuggor på väggen och du får se din egen skugga. Verket handlar om konstnärens rädslor. Hon kom till Sverige från Iran år 2012 och vill betona att hon bär med sig sina rädslor även nu när hon kommit till Sverige.
– När du går igenom repen får du känna texturen och lukta på dem, det blir en taktil upplevelse, säger Samaneh Roghani.

De tolv studenterna ställer ut var sitt verk som de har jobbat med sedan terminsstarten i augusti förra året. Det är en blandning av skulptur, målning och digitala konstverk. Moa Sjöstrand ställer ut en text som rinner på ett papper från väggen ner på golvet. Texten har hon tagit fram med hjälp av ett Speech Recognition System, samma funktion som tar fram auto-captions på exempelvis Youtube.
– Du ger koden input och så kommer den med egen output, säger Moa Sjöstrand.

Foto: Poiesh Soudagar

I en annan del av Mazetti-huset ställer masterstudenten Ellinor Lager ut sin soloutställning Some Sunsets Don’t Set som består av totalt 28 verk. Hon har jobbat med utställningen sedan oktober förra året och fokus ligger på skulptur, text och kropp.
– Jag väver ihop olika berättelser och skulpturerna är hybrider mellan tecken och ting, säger Ellinor Lager.

Ellinor Lager är en av studenterna som ställer ut. Foto: Poiesh Soudaga

Övriga masterstudenterna ställer ut sina soloutställningar under tvåveckorsintervaller fram till september i år.

Konsthögskolan ska flytta från sina gamla lokaler vid Dalaplan och få nyrenoverade lokaler i Vagnshallarna vid Värnhem i Malmö. Flytten sker under sommaren i år. Skolan grundades 1999 av Gertrud Sandqvist och räknas till en av de främsta konsthögskolorna internationellt.

Bachelor-studenterna och Some Sunsets Don’t Set har vernissage ikväll 9 mars kl. 17-20

Bachelorutställningen pågår 10 mars-14 april

Some Sunsets Don’t Set pågår 10-24 mars