”Vi står inte och faller med detta”

- in Nyheter

Efter ett mejl där karnevalister uppmanats bli ledare för ”imaginära” studiecirklar sa Folkuniversitetet i går upp samarbetet med Lundakarnevalen. Stort inkomsttapp för karnevalen samtidigt som organisationen, enligt karnevalen, inte står och faller med de pengarna. Nu meddelas även att kommunen skjuter till extra medel till arbetet kring karnevalen.  

”Vi i ledningsgruppen (…) har etablerat drygt 60 olika imaginära studiegrupper (teoretiska grupper, de kommer inte följas i realiteten) som nu behöver cirkelledare”, stod det i ett mejl som enligt Sydsvenskan ska ha skickats i från ekonomichefen för en av sektionerna i Lundakarnevalen till ett sextiotal medlemmar i organisationen.

Efter ett extrainkallat möte mellan Lundakarnevalens och Folkuniversitetets ledningar under onsdagseftermiddagen meddelades att hela samarbetet avslutas med omedelbar verkan.

Annika Dolk, rektor vid Folkuniversitetet, tror inte att karnevalsledningen medvetet planerat fuska sig till bidragspengar. Snarare att det fanns bristande förståelse om vad det innebär att driva studiecirkelverksamhet.

Sara Ramberg, kommunikationschef för Lundakarnevalen 2018, beklagar händelsen men betonar också att karnevalen inte vill ha pengar de inte har rätt till.

– Vi tycker att det är tråkigt att det blivit såhär. Vi tar verkligen ansvar för det som har gått fel och det är helt enkelt att vi inte har lyckats förmedla vad det innebär att göra studiecirklar i vår verksamhet, säger Sara Ramberg.

Verksamheten bär sig själv
I år hade Lundakarnevalen hoppats ordna ungefär 800 studiecirklar och få in cirka 400 000 kronor från Folkuniversitetet för den verksamheten, något som de nu går miste om.
– Det är klart att mer medel från Folkuniversitetet hade möjliggjort ännu mer rolig och lärande verksamhet för de karnevalister som hade registrerat sig i studiecirklarna. Men vi står inte och faller med detta utan vår verksamhet bär sig själv, säger Sara Ramberg.

Bland karnevalisterna råder det bra stämning trots att de såklart tycker att det som hänt den senaste veckan med Folkuniversitetet har varit tråkigt.
– Vi är jättemåna om att stötta och backa varandra. All den verksamhet som skulle skett inom ramen för studiecirkelverksamhet, den kommer verkligen att ske, den skapar karnevalen, säger Sara Ramberg.

Extra pengar från kommunen
Lundakarnevalen har tidigare bett Lunds kommun om stöd till arbete som renhållning och säkerhet. Förslaget som låg på bordet på kommunstyrelsens sammanträde i går uppgick till 600 000 kronor som skulle gå från kommunen till exempelvis toaletter och miljöarbete under karnevalen.

Efter gårdagens möte kom beskedet att politikerna i Lunds kommun ger 800 000 kronor till karnevalen.
– Det som speglas i anslagen från kommunen är att Lunds kommun ser det värdet Lundakarnevalen skapar för studenter, lundabor och tillresta besökare genom att vara unikt och sätta Lund på kartan, säger Sara Ramberg.

Balanserar de extra pengarna från kommunen upp den tappade inkomsten från Folkuniversitetet?
– Det är två helt olika saker. Studiecirkelpengarna skulle ha gått till studiecirkelverksamhet. De här pengarna kommer bland annat gå till vårt arbete med tillgänglighet, säger Sara Ramberg.