Utspårad fest på Delphi: de misstänka arrangörerna får inte vräkas

- in Nyheter

Den 16 november 2019 anordnades en fest på studentboendet Delphi. 1 800 personer ska enligt Facebook-evenemanget ha varit inbjudna, varav 750 personer meddelat att de hade för avsikt att delta. Af Bostäder ville vräka de två personer som ansågs vara värdar för evenemanget. Men hyresnämnden i Malmö menar att bevisföringen inte är tillräckligt stark för att vräka personerna. Lundagård har pratat med en av sina fotografer, Tomás Castro, som var på festen. 

I mitten av november förra året anordnades en stor fest på Delphi. Skadegörelse som skedde i anslutning till festen gjorde att värden, AF Bostäder, ville säga upp två personer som misstänktes ligga bakom Facebook-evenemanget – vilket Lundagård rapporterade om.

Som stöd för uppsägningen skrev Af Bostäder bland annat: ”Genom att arrangera och bjuda in minst 1 800 personer till en fest i huset den 16 november 2019 har hyresgästen orsakat en särskilt allvarlig störning och grovt åsidosatt sin skyldighet att iaktta sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten. Festen innebar en omfattande fara för fastighetens bestånd samt medförde allvarlig risk för person- och sakskada. Skadegörelse av bl.a. rökdetektorer, brandlarmssirener, inredning och fönster har kunnat konstateras.”

Som bevisföring använde Af Bostäder två porträttbilder som fanns på Facebook-evenemanget. De två utpekade boenden nekar till att de ska ha skapat eventet.

Hyresnämnden i Malmö slår fast att bevisföringen inte räcker till för vräkning, eftersom man inte kan garantera att just de personerna stod bakom evenemanget. Hyresnämnden menar dock att de mycket väl hade kunnat vräkas, om bevisföringen hade varit starkare.

Af Bostäder har ännu inte beslutat om de kommer att överklaga beslutet, skriver Hem & Hyra.

Tomás Castro kommer från Colombia och har studerat i Washington. Han är fotograf på Tidningen Lundagård och besökte festen den 16 november.

– När jag flyttade hit trodde jag att alla hade såna här fester, men nu har jag förstått att det inte är fallet, säger han.

Han uppskattar att det vid något tillfälle var minst 400 personer närvarande på festen. Han själv blev inbjuden till festen via Facebook, via en vän som bor på Delphi.

– En vän och jag tänkte att det skulle vara intressant med en så varierad fest, med många olika musikstilar. Musiken på nationerna tenderar vara ganska likriktad, säger han.

Han berättar att han åkte buss till festen, och att hela bussen gick av på samma hållplats.

– Folk stod på borden och dansade. Jag såg inga droger men kände doften av marijuana och höga personer, säger han.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Folkhälsan är mer än bara statistik

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs