Polisen om Siste april: ”Fanns en känsla av sorg i år”

- in Nyheter
@Lundagård

Ett lugnt firande präglat av en sorglig stämning, så kan Siste april-firandet 2020 sammanfattas. 

AF Bostäders VD Henrik Krantz beskriver ett mycket lugnt Siste april-firande i Lund under fredagen. När Lundagård når honom på måndagsförmiddagen har han inga uppgifter om att några securitaslarm inkommit.
– Det var väldigt lugnt. Jag har inte hört någonting från Securitas, säger han.

Ett tiotal vakter ambulerande mellan AF Bostäders studentboenden. Även på Parentesen, som inte spärrades av som tidigare planerat, rådde lugn.
– Jag körde själv förbi Parentesen under kvällen och det var helt lugnt.

Han är nöjd över att det inte blev några stora folksamlingar och upplever det som att studenterna visat respekt och hållit sig i mindre grupper. 

Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen, och beskriver ett lugnt firande även från deras perspektiv.
– Det var fullständigt annorlunda, vårt arbete var ungefär detsamma även om vi var en anpassad polisstyrka. Vi brukar vara fler, men vi bestämde att även om inget är som det brukar så ska vi vara på plats och ha samma ambitioner som tidigare, att skapa trygghet.

Enligt Ewa-Gun Westford märktes coronapandemin och restriktionerna på stämningen i Lund.
– Jag upplevde att det fanns en allmän känsla av sorg i år. Jag noterade att det var många äldre som promenerade och tittade in genom staketen, att man kände en viss sorg över att det inte fanns ett Siste april-firande. Traditionerna kring lundastämningen, magnoliorna och studentsångarna, betyder mycket för människor här.

Förutom ett rån hade polisen väldigt få utryckningar. Ewa-Gun Westford tror onekligen att det är en konsekvens av corona.
– I och med corona har vi ett helt förändrat rörelsemönster i samhället. Bara bostadsinbrotten har minskat betydligt eftersom människor är hemma, trafikolyckor också. Allt hör samman.

Höll sig befolkningen och studenterna till restriktionerna?
– Ja, det upplevde vi. Sen förstår vi att det fanns enstaka företeelser där man samlats och vistats för tätt, men självklart känner vi att man har hörsammat detta (restriktionerna reds. anm).