Lundadoktorand bland målsäganden i rättegången mot NMR

- in Nyheter

Under tisdagen den 26 maj inleddes förhandlingarna i tingsrätten i Lund mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Utanför tingsrätten fanns kravallstaket, polishästar, ett trettiotal poliser, drönare och helikopter. Förhandlingarna rör en incident vid Bantorget den 1 juni 2019, där sju medlemmar i NMR nu står åtalade för att ha misshandlat antirasister, en journalist och doktorand vid LU, samt medlemmar i Ung vänster. NMR hävdar självförsvar. 

– Jag trodde att akademiker var smarta, säger en av de åtalade som misstänks för misshandel och är medlem i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under tingsrättsförhöret på tisdagen den 26 maj. Uttalandet följs av kvävda skratt och leenden bland de sammanlagt sju åtalade, samtliga medlemmar från NMR. Även i åhörarsalen förs hand över mun bland somliga.

Tingsrätten i Lund den 26 maj 2020, där huvudförhandlingen mot Nordiska motståndsrörelsen inleddes. Foto: Vendela Källmark.

Den åtalade syftar i sitt uttalande på ett tidigare samtal, som enligt målsägande Victor Pressfeldt, hölls för ungefär två år sedan. Där ska den åklagade ha försökt övertala Victor Pressfeldt att Förintelsen aldrig skulle ha ägt rum.

Utanför tingsrätten i Lund finns på tisdagen minst två polishästar, ett trettiotal poliser, kravallstaket och drönare och polishelikopter. Åtgärderna är många. Enligt Ewa Westford, polis och presstalesperson, är det en insats som i första hand görs för att kunna säkerställa att övrig verksamhet vid tingsrätten ska kunna hållas som vanligt.
– Det här är ett sätt för samhället att markera allvaret i det här. Det här är en markering. Det är en huvudförhandling som inte ska störas av någon eller några. Det har inte varit några påtryckningar, men om det skulle bli det skulle vi i första hand dra på med det mjuka polisarbetet – dialogpolisen. Men skulle något inträffa skulle vi måste kunna agera, säger hon.

Enligt förundersökningen ska ett bokbord tillhörande Vänsterpartiet, ha fällts omkull av NMR den 1 juni 2019. NMR stod denna dag även utanför bokhandeln vid Stortorget och delade ut flygblad. Något som en annan av de sammanlagt sju åtalade kommenterade med:
– Vi ville bedriva politik och prata med allmänheten.

Medlemmar från Ung vänster och privatpersoner ska ha kommit till platsen där NMR delade ut flygblad, och sedan följt efter dem ner för Fiskaregatan i Lund, och samtidigt skanderat ”inga rasister på våra gator”.

Tidigare nämnda målsägande Victor Pressfeldt, arbetar som frilansjournalist och frilansfotograf. Utöver det är han doktorand i historia vid Lunds universitet. Han satt även som ordförande för Lunds doktorandkår (i dag Lunds Doctoral Society) år 2016-2017. Han befann sig på Bantorget runt 13-tiden den 1 juni i egenskap av journalist – och blev nedknuffad i en fontän på Bantorget i samband med att NMR attackerade motdemonstranterna.

En stor del av bevisningen vilar på videofilmer från händelsen. Såväl Victor Pressfeldt, som medlemmar från NMR, har filmat händelsen den 1 juni. En medlem i NMR har bland annat haft på sig en GoPro-kamera vid tillfället.

Ingen av de åtalade har velat lämna några kommentarer i polisförhören under förundersökningen. Victor Pressfeldt menar att detta är en noga uttänkt strategi från NMRs sida.
– Det är för att de ska kunna se förundersökningsprotokollen innan förhandlingarna i tingsrätten. Innan de vet vad de vill dikta ihop vill de anpassa sin historia för sin sak. De vill hävda att de har agerat i självförsvar, vilket när man ser på videofilmerna framstår som absurt.

Har du blivit utsatt för hot efter den här incidenten?
De (NMR, reds anm) skriver till mig på sociala medier ibland, att de vet vem jag är och vad jag heter, och de har lagt upp en bild på mig på deras hemsida. Det är förstås kusligt. 

Victor Pressfeldt menar vidare att han tycker att det är synd att det i förhandlingarna inte kontextualiseras mer kring NMRs historia.
– Det oroväckande är att den här typen av grupper har satt det här beteendet i system. Rättsväsendet har svårt att hantera det. De behandlar det som en isolerad enskild händelse. Jag hade önskat att åklagaren visade att det är en större rörelse. Vilken hierarki de har, och vilken typ av våldsideologi de följer och hur de följer order.

När jag, i min roll som journalist, tar bilder på tingsrätten efter förhandlingarna på tisdagen – märker jag att en medlem från NMR, som går i riktning mot spår sex på centralstationen, tar bilder på mig också.

Huvudförhandlingen i tingsrätten i Lund forsätter på torsdag den 28 maj och fredag den 29 maj. 

En medlem i NMR som står åtalad för misshandel tar foto på journalister och andra åskådare efter förhandlingarnas slut på tisdagen. Foto: Vendela Källmark.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Quiz: Vilken student är du?

Det är lördag kväll, vad hittar du och