Universitetssfinxer säkerhetsrisk – tas ned för omgjutning

- in Aktuell, Nyheter

I 28 år har Universitetshusets sfinxer blickat ut över Lundagård. Nu är de en säkerhetsrisk, och de 3,5 ton tunga statyerna behöver tas ned för att gjutas om.

Det var när Statens Fastighetsverk (SFV) nyligen genomförde en statusinventering av Universitetshusets fasader som sprickbildningar i sfinxernas betong upptäcktes. Inventeringen är del av ett större underhållsprojekt.

För att inte riskera att förbipasserande ska bli skadade av nedfallande betongdelar kommer de plockas ned inom någon vecka.

Sprickorna uppstod eftersom betongen inte klarade av förhållandena uppe på Universitetshuset.

­– Det är en ganska utsatt miljö, berättar Maria Nordh, Fastighetschef för SFV Syd, för Lundagård.

Sfinxerna som står på Universitetshusets tak nu har stått där sedan 1993. De är repliker av originalen som designades av arkitekten Helgo Zettervall, då han ritade Universitetshuset.

Originalen plockades ned 1959 på grund av sitt dåliga skick. Sedan tog det 34 år innan de nuvarande sfinxerna sattes upp.

Planen är att de nya omgjutningarna ska vara uppsatta redan 2022.

Det har inte varit tal om att spexa till de nya sfinxerna lite?

– Nej det är ett statligt byggnadsminne, så det är ganska reglerat vad vi får göra och inte får göra. Vi får inte ändra karaktärerna på byggnaderna eller byggnaden. Så vi kommer titta på hur vi ska avgjuta dem, hur de ska se ut och så kommer vi ta det i samråd med Riksantikvarieämbetet så att det blir enligt konstens alla regler, säger Maria Nordh.