Omstridd lundaforskare riskerar fängelse

- in Nyheter

Den omstridde forskaren Sameh Egyptson riskerar två års fängelse. Detta efter att hans avhandling inte etikprövat hanteringen av känsliga personuppgifter. Huruvida den framlagda avhandlingen påbörjades innan etikprövningslagen trädde i kraft råder det dock delade meningar om.

Det var tidigare i år som Sameh Egyptson lade fram den omstridda avhandlingen ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige”, något Lundagård tidigare skrivit om.

Avhandlingen har både blivit hyllad och kritiserad. Egyptson menade i sin forskning bland annat att Islamiska Förbundet i Sverige (IFiS) har kopplingar till det internationella Muslimska brödraskapet (MB), något IFiS själva nekar till

Avhandlingen tog 20 år och godkändes till slut med en rösts marginal, 2-1. Sagan skulle dock inte ta slut där. För nu anmäler överklagandenämnden för etikprövning (Önep) Egyptson och avhandlingen för att inte ha etikprövat användandet av känsliga personuppgifter. Detta var Kvartal var först att rapportera om.

Egyptson menar att han enbart hanterat personuppgifter som offentliggjorts av de berörda personerna själva, något han skriver på sin blogg.

Det som försvårar ärendet är att avhandlingen inleddes 1999, fem år innan etiklagprövningen trädde i kraft. Önep menar dock att forskningsfrågan bytts ut sedan avhandlingens startdatum, men är osäkra om det skedde efter att etikprövningslagen trädde i kraft 2004.

Egyptson håller med om att forskningsfrågan bytts ut, men att källmaterialet är detsamma som 1999.

Skulle Egyptson dömas riskerar han två års fängelse, enligt Kvartal. Att en anmälan från Önep leder till rättegång är dock ovanligt. Det har bara skett en gång tidigare och då friades den åtalade.

Egyptson säger själv i sin blogg att han ”välkomnar åklagarens utredning och ber om en politisk lösning”.