TRUBBEL MED THEO

- in Frågespalt

I Lundagårds frågespalt svarar Theodor Bondestam på läsarnas frågor. Veckans frågeställare undrar hur hen ska berätta för sin klasskompis att denne luktar illa.

Hej!
I min klass går en person som i och för sig är trevlig och social men som luktar allt annat än gott. Hen luktar ofta gammal svett och som om hen låter sina kläder ligga i tvättmaskinen i timmar innan de hängs upp. Ibland kommer hen också till skolan med andedräkt som skulle kunna dräpa en noshörning. Jag har mer än en gång bytt plats i salen för att hen luktar rutten unk på flera meters avstånd! Vi har många terminer kvar på programmet och nu undrar jag vad jag ska göra. Hur ska jag säga till personen att hen behöver bli bättre på att duscha och borsta tänderna utan att framstå som rövhålet?

Hej!

Optimisten i mig vill tro att du kan prata om det här med din ohygieniska kursare. Rent spontant tjänar väl alla på att illaluktandet får ett slut – såväl du som noshörningsdräparen. Frågan är bara hur du går till väga för att lyfta samtalsämnet.

Jag har funderat. Och jag tror inte att det finns något sätt att säga ”du luktar illa” utan att – som du formulerar det – framstå som rövhålet. Vissa sanningar är helt enkelt jobbiga att höra oavsett hur de sägs. Mer okonventionella metoder – som att lämna en anonym lapp i hens ryggsäck – avråder jag från. Det kan bli fel.

Dessutom är det ju omöjligt att veta orsaken till att personen luktar så illa. Om hen har gått igenom livet och luktat rutten unk på flera meters avstånd måste det väl ha funnits tillfällen när andra har påpekat detta. Uppenbarligen har det inte hjälpt. Därför är jag inte säker på att det är okunskap om duschens och tandborstens fördelar som är roten till problemet här. Vilket minskar chansen att du kan göra något.

Trots det ska jag inte stoppa dig från att ta upp det här på ett rakt och ärligt sätt. Kanske går det riktigt bra. Det är nog bara du som kan avgöra vad som är rätt beslut. I värsta fall får du helt enkelt andas med munnen.

Lycka till!

Theo

Detta är Theos sista inlägg i frågespalten. Tack till er som skickat in frågor!